Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

MinBZK.nl

AIVD

Geneeskundig veld waarschuwt voor ad hoc aanpak:Toekomst geneeskundige hulp bij rampen in gevaar

3 juni 2002

De organisaties die betrokken zijn bij de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR), wijzen op de noodzaak van lange termijn investeringen in het geneeskundige deel van de rampenbestrijding. De organisatie van de geneeskundige hulpverlening heeft sinds Enschede en Volendam een enorme impuls gekregen, aldus de heer Hendrikx, voorzitter van de Raad van Regionaal Geneeskundig Functionarissen (RGF). Het is nu zaak niet te verslappen en op continue basis en in voldoende mate te blijven investeren in de opbouw van deze organisatie. Belangrijkste knelpunten op dit moment zijn onvoldoende paraatheid van het ambulancevervoer, de mobiele medische teams en de coördinerende functionarissen. Er is structureel 50 miljoen euro extra nodig om de huidige knelpunten op te kunnen lossen.
---

Op dit moment kunnen, naast een tekort aan mankracht, ook aspecten als opleiding, oefening en psychosociale nazorg, door een tekort aan middelen, minder aandacht krijgen dan gewenst. Dit staat in het Visiedocument Geneeskundige Hulpverlening 2002-2006 dat vandaag is aangeboden aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, de heer De Vries, en aan de vice-voorzitter van de VNG, mevrouw Brouwer-Korf. Het document is namens het geneeskundig veld overhandigd door de voorzitters van het Beraad van GHOR-burgemeesters en de Raad van Regionaal Geneeskundig Functionarissen. Daarin zitten respectievelijk de bestuurlijk en operationeel verantwoordelijke vertegenwoordigers van de geneeskundige (GHOR-) regios in Nederland. Het visiedocument brengt in beeld welke prioriteiten het geneeskundig veld de komende vier jaar voor ogen heeft bij verdere verbetering van de organisatie en sluit aan op de recente oproep van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken De Vries aan het kabinet om meer geld te reserveren voor de rampenbestrijding.

Investeren in de toekomst

Het feit dat een dergelijk jong beleidsveld zo snel met een breed gedragen inhoudelijke visie op de toekomst komt is vrij uniek', stelt Burgemeester Keijzer, voorzitter van het landelijk Beraad van GHOR-burgemeesters. Het geeft ook aan hoezeer de betrokken partijen zich de noodzaak van een goed georganiseerde hulpverlening zijn gaan realiseren. Sinds de instelling van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen in de afgelopen kabinetsperiode zijn we enorm ver gekomen, maar er moet ook nog heel veel gebeuren, aldus Keijzer.

Hendrikx, voorzitter van de Raad van RGFen: Juist door het succes in de afgelopen twee jaar, is het cruciaal dat de overheid nu niet achterover gaat leunen. Wil men deze succesvolle opbouw op lange termijn kunnen blijven garanderen, dan moeten de investeringen die mede op basis van Enschede en Volendam zijn gedaan, een continue karakter krijgen, onafhankelijk van de actualiteit van een mogelijke ramp. Paraatheid, opleiding en oefening moet je nu eenmaal op peil houden, aldus Hendrikx.

Veiligheid kost geld

De geneeskundige hulpverlening maakt deel uit van het integrale veiligheidsbeleid, waarvoor momenteel veel aandacht bestaat. Het Beraad van GHOR burgemeesters en de Raad van RGFen doen een oproep aan het nieuw te vormen kabinet en de gemeenten: samen de kwaliteitsslag van de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen verder doorzetten, naast versterking van brandweer- en politietaken op dit gebied met de noodzakelijke onderlinge afstemming binnen deze verbanden. Bij de geneeskundige hulpverlening zijn veel organisaties betrokken, zoals de ambulancesector, traumacentra, het Rode Kruis, GGDen en instellingen voor psychosociale nazorg na rampen. In het visiedocument pleiten zij gezamenlijk bij het kabinet voor een extra impuls van 50 miljoen euro om de huidige knelpunten op te kunnen lossen.

De Raad van Regionaal Geneeskundig Functionarissen (Raad van RGFen) is de landelijke koepelorganisatie die de belangen vertegenwoordigt van de 26 Regionaal Geneeskundig Functionarissen. De RGF is verantwoordelijk voor de operationele coördinatie van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) in de
26 veiligheidsregio's in Nederland.

---