Ingezonden persbericht

Pelgrim Henricus komt naar Appelscha

Afgelopen week heeft Pelgrim Henricus uit Drachten de leefgemeenschap Beth Tikwah versterkt. In dit 'huis van hoop' - zoals de vertaling van de Hebreeuwse naam luidt - hoopt de Pelgrim een nieuwe fase van de realisatie van zijn ideaal te vinden. Met deze verhuizing ontstaat aan de Oude Willem een clustering van idealen: naast de leefgemeenschap en het bezinningshuis van Stichting Beth Tikwah is er dan nu ook het wandelbureau van de Pelgrim, 'De Wandelmaat', gevestigd.

Wandelend onthaasten
'De Wandelmaat is', zo zegt Pelgrim Henricus, 'het beste te vergelijken met een reisbureau'. Toch gaat het dan niet om gewone reizen. In een uitgebreid programma biedt Henricus een keur aan één- of meerdaagse tochten aan. Behalve kloosterwandelingen in binnen en buitenland, wandelingen met een 'pelgrimsachtig karakter' in Friesland en Groningen, staan er ook wandelingen langs oude pelgrimspaden in Ierland op zijn programma. En bij al die arrangementen is Henricus zelf de gids. Zo draagt zijn programma een heel persoonlijk karakter. Dat kan niet anders, meent Pelgrim Henricus, omdat het niet gaat om het maken van zoveel mogelijk kilometers-te-voet, maar om een manier van wandelen, waarin aandacht voor elk lid van de groep van groot belang is. Voor iemand die niet kan meekomen zal de groep de pas moeten inhouden. 'Voor de echte kilometervreters is deze aanpak wel eens frusterend', zo weet Henricus uit ervaring, 'maar het leert mensen oog te hebben voor de omgeving en voor elkaar'.

De nieuwe wegen van Beth Tikwah
Met de verhuizing naar Beth Tikwah hoop Pelgrim Henricus ook andere elementen van zijn ideaal gestalte te kunnen geven. In de maanden voorafgaand aan de verhuizing is er intensief contact geweest tussen Henricus en Boele Ytsma, de initiator van Beth Tikwah. Beth Tikwah wil een 'vrijplaats voor geloven' zijn en zag in de idealen van de Pelgrim een mooie aanvulling in de zoektocht naar nieuwe spiritualiteit. 'Toen Henricus mij vertelde over zijn ideaal, voelde ik meteen verwantschap', zo vertelt Boele Ytsma. 'De oude symboliek van het pelgrimeren kan ons weer veel leren over het 'geestelijk onderweg-zijn' in de nieuwe tijd', aldus Ytsma. Henricus, op zijn beurt, ziet nieuwe mogelijkheden voor pelgrimages vanuit Beth Tikwah. Met de komst van Henricus komt het aantal bewoners van de gemeenschap op 9 leden. Daarnaast biedt het gastenhuis van de gemeenschap gastvrijheid aan allerlei passanten. 'We verwelkomen echte rustzoekers en mensen die zich willen bezinnen op een belangrijk thema in hun leven, maar ook Bed&Breakfast-gasten, mensen uit de buurt die gewoon even komen bijpraten of de stilte van de kapel zoeken, mensen die een ochtend in de tuin komen helpen of een maaltijd bereiden voor de gasten. Geen dag is hetzelfde op Beth Tikwah', vertelt Ytsma enthousiast. Wat wel elke dag hetzelfde is, zijn de gebeden in de kapel. Ochtend- en avondgebed geven een dag op Beth Tikwah structuur. De kapel, die altijd open is voor wie daar rust en stilte zoekt, is dan gevuld met bewoners, gasten en belangstellenden. 'Soms zijn tien mensen, dan weer zitten we met z'n tweeën' zegt Ytsma, 'maar elke dag zijn er de getijdengebeden'. Ytsma bevestigt desgevraagd of belangstellenden daar altijd welkom zijn, 'van harte zelfs'.

Het vredespad
Het deel uit maken van de gemeenschap aan de Oude Willem geeft Pelgrim Henricus ook de mogelijkheid samen met de andere gemeenschapsleden gastvrijheid te bieden aan andere 'pelgrims'. Een pelgrim is altijd onderweg, maar heeft wel pleisterplaatsen nodig. 'Dat is ook het geval op Beth Tikwah', zegt Henrcicus, 'en dat kan het meer en meer gaan worden'. Het eerste plan dat is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Henricus en Beth Tikwah is dat van het Vredespad. In samenwerking met het centrum 'Onder de Linden' in Fochteloo en het buitencentrum 'Maria ter Claesze' te Waskemeer wordt dit jaar gewerkt aan de voorbereiding van een meerdaags wandelpad dat zal leiden langs historische 'pijnplekken' en spirituele plaatsen. In het voorbereidend overleg is de hoop uitgesproken dat de eerste twee etappes daarvan volgend jaar kunnen worden gepresenteerd. Zo wordt zichtbaar dat ook een pelgrim in de 21e eeuw de aloude functie heeft bewaard om verschillende plaatsen en mensen met elkaar in contact te brengen. Van zowel de Pelgrim als van Beth Tikwah zullen we in de toekomst wel meer horen.


- EINDE PERSBERICHT -

Met vriendelijke groet,

Boele P. Ytsma

Oude Willem 5
8426 SM Appelscha
0516-430917