Alzheimer Nederland


Publieksdag Weten van Vergeten

wanneer: maandag 3 juni 2002 tijd: vanaf 09.00 uur; opening 10.00 uur waar: MECC, Maastricht
prijs: 40,- (inclusief lunch en filmpremière)

Ter gelegenheid van de twaalfde Alzheimer Europe Conferentie organiseert de Stichting Alzheimer Nederland, in samenwerking met de Vlaamse Alzheimer Liga en het Alzheimer Centrum Limburg, de Publieksdag Weten van Vergeten. De staatssecretaris van het ministerie van VWS heeft onder voorbehoud haar medewerking toegezegd. Na haar toespraak kunt u lezingen volgen, videovoorstellingen bekijken en een informatiemarkt bezoeken.

Lezingen
Gerenommeerde sprekers behandelen onder andere de volgende onderwerpen:

Oud worden met een intact brein
De werking van het geheugen
Erfelijkheid en risicofactoren
Vergeetachtigheid en depressie
Invloed van voeding op geheugenproblemen
Geheugenklachten als voorspeller van dementie Diagnostiek en behandeling met geneesmiddelen: ethische overwegingen Dementie: belasting voor de familie. Omgang tussen patiënt, familie en hulpverlener. Dementie: wat betekent dat voor de patiënt en zijn familie? Dementie op jonge leeftijd
De ziekte van Parkinson en dementie

Videodocumentaires
In de middag is er een doorlopend programma van video's en documentaires met onder meer de volgende producties: Met mij is niks mis Gedramatiseerde documentaire over wat misgaat in de hersenen van iemand die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Een aflevering uit de TV-serie 'Het Ziekenhuis' Documentaire die laat zien wat er allemaal komt kijken bij het vaststellen van de diagnose dementie en de betekenis voor de betrokkenen. Anders dan voorheen: Gedramatiseerde productie waarin drie mensen met dementie en hun verzorger worden gevolgd in hun dagelijks leven. Het labyrint van de vergetelheid: Deze video toont situaties en geeft uitleg bij situaties waarmee mensen met de ziekte van Alzheimer en hun directe omgeving worden geconfronteerd. Toch Uit: Impressie van het wel en wee van de deelnemers aan een begeleide vakantieweek voor mensen met dementie en hun partners. Gebroken vlinder: Indrukwekkende documentaire over een jong dementerende vrouw.

Nederlandse première van de bioscoopfilm Iris De publieksdag wordt afgesloten met de première van de bioscoopfilm Iris. Deze film met in de hoofdrollen Judi Dench, Kate Winslet en Jim Broadbent (winnaar Oscar voor de beste mannelijke bijrol) brengt op indringende wijze het verhaal van de liefde tussen de wereldberoemde schrijfster Iris Murdoch en haar echtgenoot. De film is gebaseerd op het boek 'Elegie voor Iris' dat John Bayley schreef over de laatste jaren van hun huwelijk toen Iris Murdoch leed aan de ziekte van Alzheimer en hij haar verzorgde.

Speciale editie Alzheimer Café In de avond wordt er een speciale editie van het Alzheimer Café gehouden. Initiator en schrijver Bère Miesen, bekend van de Teleacserie 'Leven met dementie' praat in zijn rol van gespreksleider met patiënten en familieleden open en eerlijk over de ziekte en gevolgen. Plaats van handeling is de voormalige schouwburg van Maastricht, de Bonbonnière. Vanaf 19.00 uur is de zaal open en het programma start om 19.30 uur. Interviews en discussie worden afgewisseld met een muzikaal intermezzo. Het programma eindigt om 21.00 uur.

Geef u op met de inschrijfkaart die u hier als pdf kunt downloaden!