Gemeente Goes

Persbericht

Afwerking rotonde Ringbaan-West en plaatsing kunstwerk

Op het kruispunt Ringbaan West / Van Hogendorplaan / Klein Frankrijk werd vorig jaar een nieuwe rotonde aangelegd, waarmee een onveilig verkeersknooppunt werd verbeterd. De toplaag van het asfalt van deze rotonde bleef echter geruime tijd achterwege. Op 3, 4 en 5 juni aanstaande wordt ook dat onderdeel uitgevoerd, tezamen met de definitieve belijning en markering, zodat het geheel er straks compleet bij ligt en optimaal kan functioneren.

In verband met het specifieke karakter van de werkzaamheden worden de rotonde en de aansluitende weggedeelten volledig voor alle verkeer afgesloten. Omdat dit overdag veel verkeershinder en economische schade zou opleveren, vindt de uitvoering in de avonduren plaats, vanaf 19.30 uur tot circa 23.00 uur op maandag 3, dinsdag 4 en woensdag 5 juni a.s. Deze afsluiting wordt vooraf middels borden aan de weggebruikers kenbaar gemaakt. Vanwege de geringe verkeersintensiteit in de avonduren wordt geen omleidingsroute ingesteld. Aan hulpdiensten kan ten allen tijde doorgang worden verleend.

Veel weggebruikers en inwoners van Goes vroegen zich af waarom deze rotonde er zo vreemd en slordig uit zag. Ook waren er soms klachten over de slechte zichtbaarheid van de (tijdelijke) markering. De reden van het uitstel van deze "finishing touch" was gelegen in het feit dat een ongelijkmatige zetting werd verwacht van de oude t.o.v. de nieuw aangebrachte verhardingsconstructie. Deze zetting heeft het afgelopen jaar voldoende gelegenheid gehad om zich te manifesteren en kan nu tegelijkertijd met het aanbrengen van de toplaag volledig worden weggewerkt. De definitieve markering en belijning worden uitgevoerd in duurzaam materiaal met een betere zichtbaarheid, zodat de klachten hierover tot het verleden zullen behoren. De fietspaden op en rond de rotonde worden voorzien van asfalt met een donkerrode kleur en zijn daardoor beter te onderscheiden van het zwarte asfalt van de rijbanen voor het autoverkeer. De ervaringen met de rotonde zijn positief. De verkeersveiligheid is reeds aanzienlijk verbeterd en zal met de afwerking nog verder verbeteren.

Het middeneiland van de nieuwe rotonde wordt binnenkort verfraaid met een kunstwerk, naar ontwerp van de kunstenaar Nicolas Dings. Het ontwerp bestaat uit een open, ronde "toren". Het werk refereert aan het verleden van Goes waar al in de 12e eeuw een toren werd gebouwd ter verdediging van het toenmalige stadje. Het kunstwerk is ook te beschouwen als een passage waar de diverse functies van de nabijgelegen wijken met elkaar verbonden worden: woonwijk, kantoren en bedrijventerrein. De plaatsing van het kunstwerk wordt uiterlijk 1 oktober 2002 gerealiseerd.

De kosten van het totale project, zowel de