Belgische Krijgsmacht

Bezoeker


---

Persmededeling 62 van 30 mei 2002

Eindoefening Kosovo-opdracht 1ste Gemechaniseerde Brigade oefening Sweet Guardian

---

De 1ste Gemechaniseerde Brigade uit Leopoldsburg houdt van maandag 3 juni tot vrijdag 7 juni een grote oefening op de grens van de provincies Limburg en Vlaams en Waals Brabant.

De oefening is het einde van de voorbereiding op de navo-vredesmissie die een eenheid van de Brigade, het Bataljon Karabiniers-Grenadiers, vanaf eind juli gaat uitvoeren in Kosovo.
Voor deze missie wordt het bataljon versterkt met militairen uit andere eenheden van de 1ste Brigade en militairen afkomstig uit Luxemburg en Roemenië om een multinationale "Battle Group" te vormen. De Battle Group zal een duizendtal militairen tellen en krijgt de naam BELUROKOS 10 (Belgium-Luxemburg-Romania in Kosovo). Het bevel over de groep is in handen van de Belgische Luitenant-kolonel Stafbrevethouder Noël de Bruyne.

De oefening vindt plaats buiten militaire oefenterreinen in een gebied dat begrensd wordt door de steden Tienen, Sint-Truiden, Tongeren en Geldenaken.
De burgerbevolking werd via de lokale media en gemeentebesturen uitgenodigd om in bepaalde oefenincidenten mee te spelen. Op die manier kunnen de militairen trainen in uiterst realistische omstandigheden.

Op donderdagavond om 19u00 wordt de oefening officieel afgesloten met een militaire plechtigheid op de markt van Tienen. Tijdens deze parade zal Kolonel Stafbevrethouder Marc de De Muyer het bevel van de 1ste Brigade overgeven Kolonel Stafbrevethouder De Vos. Op vrijdag 7 juni zullen de eenheden vanaf 04u30 de oefenzone verlaten en terugkeren naar Leopoldsburg.

Voor meer informatie : contacteer
SID
Kwartier Koningin Elisabeth
Tel : 02/701.39.50 - Fax : 02/701.48.62 - email : press@js.mil.be