---

Ministerie van Defensie



---

Grote landmachtoefening in Polen

31-05-2002

Eenheden van de Koninklijke Landmacht oefenen vanaf maandag (3 juni) in de omgeving van de Poolse plaats Drawsko Pomorski. Aan de oefening doen met name militairen mee van de 13de Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot. Daarnaast wordt deelgenomen door een groot aantal andere eenheden van de Nederlandse en Duitse landmacht en zorgt personeel van de Koninklijke Marechaussee voor de begeleiding. Op het hoogtepunt van oefening "Rhino Drawsko" zijn ongeveer 3.500 militairen bij de oefening betrokken. De oefening duurt tot en met 19 juni.

De landmacht maakt sinds enkele jaren regelmatig gebruik van oefenterreinen in Polen. Deze zijn groter dan vergelijkbare terreinen in Nederland, waardoor oefeningen in groter verband kunnen worden gehouden. Tijdens deze oefening in Polen wordt de inzet tijdens een groot conflict beoefend. De oefening geldt voor de 13de Gemechaniseerde Brigade als onderdeel van de voorbereiding op uitzending naar Bosnië in november dit jaar.

Bij de deelnemende eenheden gaat het naast de 13de Gemechaniseerde Brigade om het 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel, 109 Batterij Veldartillerie, 101 Geniebataljon, 11 Geniecompagnie Luchtmobiel, 43 Pantserinfanteriecompagnie, 102 Constructiecompagnie, 105 Brugcompagnie, 111 Pantsergeniecompagnie, het Duitse Panzerinfanteriebatallion 130, het Korps Commandotroepen, 100 & 200 Bevoorradings- en Transportbataljon, 400 Geneeskundig Batalon, 420 Hospitaalcompagnie en het 103 Eskadron van de Koninklijke Marechaussee.