Ingezonden persbericht


Leiden, 3 juni 2002

PERSBERICHT

Politiegeweld en arrestaties bij vreedzame actie

Gisteravond organiseerde de Directe Actie Groep (DAG) van Eurodusnie een actiefeest op de Burcht in Leiden. Het feest was een actie tegen het beleid van de gemeente Leiden waarbij jongeren en daklozen die hier te lang verblijven, of alcohol zouden nuttigen, worden verwijderd. De actiegroep wilde met de actie bereiken dat de toegankelijkheid van publieke ruimtes behouden blijft en zodoende niet verder in het geding komt. De actie kan worden geplaatst in een bredere strijd voor behoud van niet-commerciële ontmoetingsplekken.

Het feest op de Burcht in Leiden werd aanvankelijk gekenmerkt door een uiterst ontspannen en vreedzame sfeer. Er werd gratis eten genuttigd, gedronken en er waren circusacts. Deze sfeer werd echter bruut verstoord door het gewelddadige optreden van de politie. Om kwart voor twaalf werd iedereen gesommeerd onmiddellijk het park rondom de Burcht te verlaten. Dit ondanks het de politie duidelijk was gemaakt dat het (zonder overlast verlopende) feest om 1 uur afgelopen zou zijn, een opgeruimde Burcht achterlatend. Kort na de vordering van de politie maakte iedereen aanstalten om inderdaad het park te verlaten. Dit bleek niet voldoende.

Zonder aanmaning werd iedereen vervolgens (ook cafébezoekers) hardhandig en op gewelddadige wijze verwijderd uit het park. Hierbij werden mensen , die rustig weg wilden komen, door de politie geslagen, geschopt en geduwd. Ook werden er mensen zonder reden en op buitengewoon agressieve wijze gearresteerd. De officiële reden voor de arrestaties is Eurodusnie niet kenbaar gemaakt.

Einde persbericht

Eurodusnie
Postadres: postbus 2228, 2301 CE Leiden.
Bezoekadres: Boerhaavelaan 345, Leiden.
tel/fax: 071 5173019
E-mail: info@eurodusnie.nl