Ingezonden persbericht

Laatste nieuws KNMI
3 juni 2002

Jaarverslag KNMI: opnieuw in krant-vorm, De Kroniek

De nieuwe KNMI-Kroniek is verschenen. De krant die het KNMI vorig jaar als jaarverslag uitbracht, was zo'n succes dat ook het weer-, klimaat- en aardbevingsnieuws van 2001 in de vorm van een krant is uitgebracht. Nieuw dit jaar is de speciale pagina voor de jeugd met leuke en leerzame proefjes waarmee ze kunnen spelen met het weer.

Voor klimaatonderzoekers was 2001 een doorbraak: voor het eerst is zonder omhaal gemeld dat de invloed van de mens op het klimaat was aangetoond. De conclusies in de laatste klimaatrapporten van het IPCC zijn alarmerend. De helft van de temperatuurstijging in Nederland kan gerelateerd worden aan de mondiale temperatuurtoename; ook dat is belangrijk klimaatnieuws. Ook het effect van het vliegverkeer op de atmosfeer is voor het eerst aangetoond. Ronduit onthullend zijn de nieuwe inzichten in het gedrag van de voor ons klimaat zo belangrijke warme Golfstroom.

2001 was het internationaal jaar van de vrijwilliger, een mooie gelegenheid om de vele vrijwilligers die waarnemingen doen voor het KNMI in het zonnetje te zetten. Zusters in het klooster, kapiteins aan boord van schepen, natuurliefhebbers en weeramateurs dragen dagelijks de zorg voor tal van waarnemingen. De Kroniek belicht ook de benoeming in 2001 van onderzoekers Gerbrand Komen en Theo Opsteegh tot hoogleraar aan de universiteit Utrecht. Hun redes over het broeikaseffect en ontwikkelingen in de operationele meteorologie bieden een persoonlijke visie op het onderzoek.

En dan was er ook nog een bijzonder weercongres op de Wadden, de nieuwe districtenindeling voor wind- en stormwaarschuwingen, het Weeralarm, een zeer succesvolle wolkenmeetcampagne, de seismische registraties van de uitbarsting van de vulkaan Etna, de Wet op het KNMI. De grote diversiteit aan onderwerpen die het KNMI bezighoudt komt ook tot uiting in Forum, de vragenrubriek van de Kroniek.

Wilt u een exemplaar van de Kroniek ontvangen? Dat kan door te bellen met onze bibliotheek (030 22 06 855) of een aanvraag via e-mail, bibliotheek@knmi.nl

Zie