Gemeente Tilburg

28-5-2002
Tilburg komt met maatwerk bij wegvallen woonlastenplafond

Met ingang van 1 juli a.s. gaat de gemeente meer maatwerk leveren voor mensen die door omstandigheden een beroep moeten doen op het woonlastenplafond. Het rijk gaat per die datum de huursubsidieregeling volledig zelf uitvoeren, zodat de gemeente niet meer over de gegevens beschikt die nodig zijn om de eigen Regeling Woonlastenplafond uit te voeren. Voortaan kan een beroep gedaan worden op de Bijzondere Bijstand of kan er een maatwerkoplossing gevonden worden in de vorm van een (zorg)polis. Deze voorstellen worden nog behandeld in de commissie Maatschappij en de gemeenteraad op respectievelijk 10 en 24 juni.

Omdat iemand met een laag inkomen evenveel recht heeft op 'goed wonen' als iemand met een hoog inkomen zijn er regelingen als de huursubsidie en de zogeheten vangnetregeling. Tilburg kent daarnaast het woonlastenplafond bedoeld voor mensen die door aftopping van de huursubsidiegrens in de problemen zouden kunnen komen.

Door de bovengenoemde wijzigingen bij de huursubsidie vervalt de Regeling Woonlastenplafond. Uitgangspunt blijft dat mensen die nu een tegemoetkoming krijgen bij bovenmatige woonlasten (maximaal 30% van het inkomen) daar ook straks een beroep op kunnen blijven doen. Zoals gezegd gaat dat gebeuren via de Bijzondere Bijstand of door middel van een (zorg)polis. Maatwerk dus. De verwachting is dat een groot deel van de huidige circa 600 klanten hierdoor in de toekomst voor ondersteuning in aanmerking blijven komen. Bovendien kan door de intensieve benadering via de zorgpolis aan een aantal klanten meer ondersteuning gegeven worden. Wel zullen er vergeleken met de vorige regeling verschillen op kunnen treden, omdat de vermogensvrijlating bij huursubsidie hoger is dan bij bijzondere bijstand. Mensen die over een ruimer spaarsaldo beschikken zouden hierdoor het recht op bijzondere bijstand voor woonlasten kunnen verliezen. Overigens krijgen alle klanten die nu van het woonlastenplafond gebruik maken als overgangsregeling de huidige bijdrage doorbetaald krijgen tot 31 december 2002.

Alle klanten van de regeling woonlastenplafond zullen in de gelegenheid worden gesteld contact op te nemen met de sector Sociale Zaken, om te bezien of Bijzondere Bijstand verleend kan worden of dat er maatwerkoplossingen geboden kunnen worden. Klanten worden in de voorlichtingscampagne er toe opgeroepen zichzelf te melden bij de gemeente of, indien gewenst, thuis bezocht door een medewerker van Sociale Zaken. Naast een speciaal telefoonnummer voor vragen rondom woonlastenplafond zullen ook intermediairs zoals ouderadviseurs geïnformeerd worden.

Voor mensen die informatie wensen over de huursubsidie (en nieuwe manier van aanvragen) is er in alle stadswinkels (via de balieteams) informatie beschikbaar en kan er hulp geboden worden bij het invullen van formulieren.