Ingezonden persbericht

Amersfoort, 3 juni 2002

Dierenpark Amersfoort
beschermt roofdieren in Uganda

Na anderhalf jaar intensieve voorbereiding is het zover. Dierenpark Amersfoort organiseert op 29 juni 2002 een fantastische fundraiser ten behoeve van de bescherming van grote roofdieren in Uganda. Tijdens deze exclusieve avondopenstelling is er een groot openlucht concert, uitgevoerd door de 150 leden van het AJO Jeugd Symfonie Orkest.

Naast de instandhouding van bedreigde diersoorten op Europees niveau door middel van programma's als het European Endangered Species Program (EEP) en het European Studbook (ESB), ondersteunt Dierenpark Amersfoort natuurbeschermingsprojecten in de natuurlijke leefomgeving van bedreigde diersoorten. Deze zogenaamde In-situ projecten (op locatie), zijn erop gericht om de leefomgeving van bedreigde diersoorten te beschermen. In situ projecten hebben daarnaast tot doel om dieren terug te plaatsen in het oorspronkelijke leefgebied mits mogelijk.

'The Planets'
Om dit project met specifieke middelen te ondersteunen zamelt Dierenpark Amersfoort geld in. Op zaterdag 29 juni is er een exclusieve avondopenstelling. Deze speciale avondopenstelling wordt omlijst door speciale Afrikaanse activiteiten zoals indrukwekkend slagwerken gespeeld door Abu Ali Swaleh en Audio Quattro, uitbundige dansen en exotische hapjes. Om 21.00 uur begint het concert op de Savanne van Dierenpark Amersfoort. Hier speelt het AJO Jeugd Symfonie Orkest het muziekstuk 'The Planets' van Gustav Holst (1874 -1934), aangevuld met 'The Earth'. Een suite die speciaal voor deze gelegenheid is gecomponeerd door de talentvolle 19-jarige Joey Roukens. Op bijzondere wijze worden de karakteristieken van de verschillende planeten weergegeven en vertelt Anniko van Santen, van het TV programma 'Alle dieren tellen mee', over de aarde en haar bedreigingen.

'Het Grote Roofdieren Project'
In deze periode komen vier Ugandese leden van het onderzoeksteam naar Nederland om deze bijzondere avond bij te wonen. Dr. Christine Dranzoa, hoofd van het onderzoeksteam en zoöloog zal op deze avond de opbrengst in ontvangst nemen. Het project, dat is verbonden aan de Makarere universiteit van Kampala, inventariseert de grootte en samenstelling van roofdieren zoals leeuwen, hyena's en cheeta's in het wild. Een veterinair onderzoek verbetert bovendien het beeld van het aantal virusziekten dat voorkomt onder deze roofdieren. Naast kennis en financiële middelen krijgen de mensen in Uganda ook een steuntje in de rug door de aandacht die op hun project wordt gevestigd.

Steun
De medewerkers van Dierenpark Amersfoort en de leden van het AJO Jeugd Symfonie Orkest zijn al maandenlang, op vrijwillige basis bezig met de voorbereidingen voor deze avond. Echter zonder de hulp van anderen heeft het evenement geen kans van slagen. Deze onvergetelijke, eenmalige avond is voor ¤ 39,50 per persoon te beleven. Een kaart voor 'Africa at the Zoo' geeft toegang tot de exclusieve avondopenstelling, een ontmoeting met de verschillende slagwerkgroepen en een plaatsbewijs voor het concert. Daarnaast ontvangen gasten een extra entreebewijs om overdag een bezoek te brengen aan Dierenpark Amersfoort, inwisselbaar tot 31 augustus 2002. De voorverkoop is gestart, bel voor kaarten 033 4227 144.