Gemeente Kerkrade

31.05.02: Afspraken megabioscoop en Westcorridor bevestigd

Vertegenwoordigers van de Provincie Limburg, de gemeente Heerlen en de gemeente Kerkrade (gedeputeerde de heer Bronckers, wethouders Prickaertz en Hol van Heerlen en wethouders Thomas en Krasovec van Kerkrade) hebben in een gezamenlijk overleg op 27 mei jl. de begin dit jaar gemaakte afspraken over de vestigingen van de megabioscoop in Heerlen en de invulling van de Westcorridor in Kerkrade nogmaals de revue laten passeren. Daarbij hebben de gemeentebesturen van Heerlen en Kerkrade bevestigd dat de afspraken ook door de nieuwe colleges worden onderschreven en dus nog steeds nageleefd worden.

De gemaakte afspraken zijn een eerste stap naar een bovengemeentelijk ontwikkelingsperspectief, dat de ruimtelijk-economische structuur van Parkstad Limburg moet versterken. Het Heerlense Stadspark Oranje Nassau is hierbij aangewezen als meest geschikte locatie voor de megabioscoop en het Parkstad Limburg-stadion als meest geschikt locatie voor een megastore met food en non-food (grootschalige supermarkt).

Tijdens het overleg zijn de volgende onderdelen aan de orde geweest:

Megabioscoop
De gemeenteraad van Heerlen heeft in maart tijdens de gemeenteraadsvergadering een beslissing genomen over de verkooptransactie. Naar aanleiding daarvan heeft het college van Burgemeester en Wethouders de zaak verder afgewikkeld en inmiddels overeenstemming bereikt met Multivastgoed. Een belangrijke voorwaarde in het convenant tussen Kerkrade en Heerlen is dat nog dit jaar (2002) over een vergunning moet worden beschikt, die tot de daadwerkelijke start van de bouw van de Megabioscoop moet leiden in 2002. Medio juni zal een aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar aan de Provincie worden verzonden. De ingebrachte zienswijzen zijn op dat moment dan verwerkt en een ruimtelijke onderbouwing zal bij de aanvraag worden meegestuurd.

Multivastgoed rondt momenteel de besprekingen met een mogelijke exploitant van de bioscoop af. Van belang tijdens deze besprekingen is dat de haalbaarheid van de interesse van de plaatselijke exploitant zorgvuldig wordt afgetast. Pas als blijkt dat de interesse van de plaatselijke exploitant niet haalbaar is, worden de gesprekken met een niet-lokale exploitant hervat.

Verder deelde de gemeente Heerlen mee dat gesprekken met belangstellende huurders van de grootschalige detailhandelvestigingen naast het bioscoopcomplex in volle gang zijn.

Megastore (AH-XL) in Kerkrade
De gemeente Kerkrade heeft nog geen definitieve beslissing genomen. Beide gemeenten houden vast aan de afspraken begin februari, namelijk dat onderzoeken moeten aangeven of vestiging van een Megastore aanvaardbaar is of niet. Het EIM heeft inmiddels een onderzoek naar vestiging onder voorwaarden in opdracht van de gemeente Heerlen en Kerkrade afgerond. Zowel het BRO-rapport over de retailstructuur in Parkstad Limburg als eventueel andere onderzoeksresultaten van Albert Heijn worden betrokken bij de besluitvorming. De gemeente Heerlen en de gemeente Kerkrade hebben afgesproken de komende tijd intensief te communiceren en zo mogelijk tot een gelijkluidende stellingname te komen. Daarbij mogen de belangen van de geplande wijkvoorzieningen in Heerlen, Kerkrade en Simpelveld overigens niet in het gedrang komen, zoals reeds eerder is afgesproken.

Kerkrade heeft ook nogmaals verwezen naar de uitspraak van haar raad: eerst Kerkrade-West realiseren en daarna een defintief besluit over de AH-XL nemen. Het uiteindelijke besluit van de gemeente Kerkrade zal in overleg met de gemeente Heerlen en de Provincie Limburg worden afgestemd.

Verplaatsing bouwmarkten Heerlerbaan naar locatie Beitel-Locht Omdat op dit punt nogal wat geruchten zijn, bevestigen beide gemeenten nog eens de afgesproken uitgangspunten: Kerkrade staat een verplaatsing van deze bedrijven toe, indien de vergroting van het bestaande vloeroppervlak maximaal 10% bedraagt. De te verlaten locaties op de Heerlerbaan mogen niet opnieuw detailhandel worden. Dat er op dit moment door de ontwikkelaar op de Beitel-Locht mét bouwvergunning gebouwen worden neergezet met een groter oppervlak, doet niets af aan de duidelijke stellingname van de gemeente Kerkrade. Door zowel Kerkrade als Heerlen is uitgesproken niet mee te werken aan de verplaatsing, als de betreffende ondernemers niet onder deze condities akkoord gaan. De verzoeken om te komen tot een inrichtingsvergunning van bedrijfsgebouwen door o.a. Praxis, Kwantum en Gamma zullen worden beoordeeld door de gemeente Kerkrade. De gemeente Heerlen wordt geïnformeerd over deze aanvragen. Er wordt pas een besluit genomen of een bedrijf een grotere oppervlakte krijgt, zodra er absolute contractuele zekerheid bestaat over de beoogde verplaatsing van bouwmarkten op de Woonboulevard van Heerlen naar de uitbreiding van de Woonboulevard. Totdat duidelijkheid bestaat over de verplaatsingen op de Woonboulevard, zal de gemeente Kerkrade inpandige fysieke voorwaarden stellen en zonodig handhavingsacties uitvoeren.
Ondernemers die niet onder genoemde voorwaarden tot verplaatsing willen overgaan van Heerlerbaan naar de locatie Beitel-Locht kunnen desgewenst op locatie Heerlerbaan gevestigd blijven.

Overige vestigingen Parkstad Limburg Stadion
De gemeente Heerlen bevestigt de afspraak om in te stemmen met de vestiging van Declathon, Halfords, Beversport en FitnessFirst. Over niet genoemde vestigingen die zich aandienen voor deze locatie en die qua bestemmingsplan niet passen, zal overleg plaatsvinden tussen de gemeenten. Over het concreet verzoek van het bedrijf Seats & Sofas geeft Kerkrade aan, dat wordt vastgehouden aan de thematisering op het gebied van sport en leisure en de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt. Dit betekent volgens Kerkrade dat een vestiging van Seats & Sofas daarin niet past. Uitgangspunt hierbij is dat wordt gestreefd om gezamenlijk binnen Parkstad Limburg te komen tot een thematische afbakening.

Afgesproken is dat de gemeenten structureel overleg gaan voeren over de invullingen van economische functies in Heerlen en Kerkrade voor zover die invloed op elkaar hebben. De nieuwe colleges van beide gemeenten hebben bovendien uitgesproken zich te blijven inzetten voor een constructieve samenwerking binnen Parkstad Limburg. Voor alle ontwikkelingen blijven voor zover nodig en gebruikelijk- de te volgen wettelijke procedures van toepassing.

Parkstad Limburg, 31 mei 2002.