Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, maandag 3 juni 2002

Amsterdammers TEGEN voorgenomen uitzetting AZIELZOEKERS.

81% van de Amsterdammers is het niet eens met de praktijk dat uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land van herkomst, uit hun huis worden gezet. 62% is van mening dat de gemeente verantwoordelijk is voor opvang van deze mensen. Dit blijkt uit een onderzoek van BUREAU O+S dat in opdracht van de stadspartij Amsterdam Anders/De Groenen de afgelopen maand mei is uitgevoerd.

Geplande huisuitzettingen in Amsterdam
De gemeente is van plan 45 uitgeprocedeerde asielzoekers op straat te zetten. Deze mensen hebben geen mogelijkheid terug te keren naar het land waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen. Ze leven al jaren in Amsterdam, hebben soms schoolgaande kinderen en mogen niet werken. NA UITZETTING rest hen niets dan onder te duiken in de illegaliteit. DE ONSTANE SITUATIE is een gevolg van de nieuwe vreemdelingenwet. Door de wet letterlijk te volgen en zonder naar de gevolgen te kijken, schept de gemeente een probleem, dat niet opweegt tegen de last van de zorg die de gemeente hen moreel verplicht is te geven.

Zorgplicht van de Gemeente
Amsterdam Anders/De Groenen pleit voor opvang van deze mensen. De partij is van mening dat de zorgplicht van de gemeente voor haar inwoners hier niet wordt nageleefd. Dinsdag ZAL DE PARTIJ in de commissie Algemene Zaken VRAGEN STELLEN aan burgemeester Cohen ter opheldering van deze praktijk.

Amsterdam Anders/De Groenen was als eerste partij betrokken bij het lot van de 'witte illegalen', de Turkse en Marokkaanse hongerstakers in 1999. De partij pleit al sinds haar oprichting voor een generaal pardon voor illegalen in Amsterdam.

Noot voor de redactie,