Ingezonden persbericht


Rotterdamse talenten van 15-16 jaar in Tubbergen met afstand sterkste

Lustrum AA Drink Basketball Academy beloond
met nationale titel voor kadetten coach Erik Braal

ROTTERDAM De toekomst van Rotterdam Basketbal ziet er goed uit. Vijf jaar na de oprichting van de AA Drink Basketball Academy aan het Thorbecke Voortgezet Onderwijs in Rotterdam zijn de eerste resultaten van het investeren in de eigen opleiding reeds zichtbaar. In Tubbergen werden de kadetten van coach Erik Braal in het weekeinde van 1 en 2 juni nationaal kampioen in de leeftijdsklasse 15-16 jaar. In de finale klopten de Rotterdamse talenten Wild Cats afgetekend met 89-56.

De, zijn eerste lustrum vierende, AA Drink Basketball Academy werd afgevaardigd naar het Nederlands kampioenschap in Tubbergen als de beste ploeg van het rayon West. Op zaterdag werd een plaats in de eindstrijd afgedwongen door een ruime 92-75 overwinning op de kampioen van het rayon Noord-Holland: Den Helder. In de finale stond de formatie van coach Erik Braal tegenover de kampioen van het rayon Oost: Wild Cats. Die wedstrijd was eenrichtingverkeer, omdat de AA Drink Basketball Academy veel te sterk was voor de formatie uit Nijmegen. Mede door 31 punten van Ties Theeuwkens en een indrukwekkende double-double van Sjors Besseling (22 punten en 13 rebounds) liepen de Rotterdammers over hun opponent heen.

De champagne knalde na afloop in Tubbergen niet alleen voor de selectie van coach Erik Braal. Ook voor het bestuur van de club en hoofdsponsor AA Drink. Rotterdam Basketbal was vijf jaar geleden de eerste club van ons land die heel bewust geld in de begroting reserveerde voor een jeugdopleiding naar Amerikaans model. Onder leiding van een fulltime jeugdtrainer werden sport en studie naar Amerikaans model op het Thorbecke Voortgezet Onderwijs gecombineerd. In het vierde jaar kreeg het plan een belangrijke steun, omdat AA Drink adopteerde. Die financiële steun en de bijdrage van Rotterdam Topsport maakten het mogelijk om Thomas Roijakkers als tweede jeugdtrainer aan te trekken.

Niet zonder resultaat. De oudste jeugd (junioren) werd dit seizoen derde in de play-offs van de eredivisie, terwijl de jongste jeugd (aspiranten) van dertien en veertien jaar onder leiding van coach Thomas Roijakkers de komende twee weken ook een gooi doen naar de nationale titel. Met ingang van september van september van dit jaar breidt Rotterdam Basketbal de succesvolle AA Drink Basketball Academy uit met een meisjesteam. Ook dat krijgt het Thorbecke Voortgezet Onderwijs in Rotterdam als basis.

Van de AA Drink Basketball Academy zullen twee nog nader aan te wijzen spelers volgend seizoen deel gaan uitmaken van de selectie van coach Raymond Bottse. Om dat proces van doorstroming beter te begeleiden, zal het bestuur van Rotterdam Basketbal in de komende weken worden uitgebreid met een manager jeugdbeleid.