Gemeente Soest


Zomerschoon 2002 in Soest groot succes

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar deed Soest mee aan de actie Zomerschoon. Dit jaar was de aandacht gericht op activiteiten die schoolkinderen en wijkbewoners zelf ondernemen om hun woonomgeving schoon, heel, veilig en gezellig te houden. De gemeente zorgde voor materialen en voor ondersteuning waar nodig.

Zomerschoon was dit jaar vaak te horen op de radio. Kinderen hadden radiospotjes gemaakt over Zomerschoon die Radio Soest uitzond in de week voor Zomerschoon.

Zomerschoon op vrijdag 31 mei begon op 13 basisscholen in Soest. De meeste schoolkinderen (ongeveer 2000) ruimden hun schoolplein of de omgeving daarvan op. De groepen 7 en 8 van de Carolusschool uit Soesterberg maakten 's ochtends het heideveld schoon nabij het restaurant 't Hoogt aan de Soesterbergsestraatweg. `S middags was de Achtbaan aan de beurt. Zij maakten het heideveld schoon in het bos aan het Beukenlaantje. Favoriet waren hoog opgeschoten dennen. De kinderen en onderwijzers werkten zich daarvoor ruim in het zweet. Flinke stapels groenafval was het resultaat. Ook salamanders en spinnen kregen de nodige aandacht.

De kinderen van de Desmond Tutuschool hielden onder 40 buurtbewoners een enquête. Sommige kinderen waren zo enthousiast dat zij zelfs na schooltijd nog met vragenlijsten langs de deur gingen. De resultaten overhandigden zij op de Zomerschoondag aan wethouder Witte.

Op zaterdag 1 juni waren de volwassenen aan de beurt. Zij waren met 14 groepen in de verschillende wijken aan de slag . De Zomerschooncaravaan ging langs 6 groepen. Elke groep werd getrakteerd op liedjes en muziek van de kinderen van de Opruimbende. Elke maand ruimen deze kinderen de omgeving van hun basisschool (Desmond Tutu) op.

Daarnaast ontvingen bewoners van de volgende straten uit handen van de wethouders Witte of Krijger de Zomerschoon straatstuntpijs van elk 100:

* Choristenpad: Verse koffie was er voor de 45 bewoners van deze straat. Zij ruimden niet alleen zwerfvuil, maar maakten ook het nabijgelegen plantsoen schoon.

* Smitsweg: hier is een vast team van bewoners die het hele jaar door zwerfvuil ruimt of zich op een andere manier inzet voor een leefbare buurt.

* Haverweerd/Akkeren: de heer Dorrestein werd hier verrast door de gemeente op het moment dat hij de vijver aan het schoonmaken was. Hij zal zich samen met de bewonerscommissie buigen over de besteding van het geld.

* Valeriaanstraat: Onder leiding van mevrouw Hoekstra maakten 15 bewoners de omgeving van de speeltuin schoon. Uniek want dit doen zij al voor het vijfde jaar. De straatprijs besteden zij aan een buurtbarbeque.

* Boekweitland: hier maakten bewoners de jeu de boulesbaan schoon, de kruidentuin en hielden een verkeersactie met borden en (krijt)zebrapad om bewoners en gemeente erop de te wijzen dat auto's op dit woonerf maar 15 km per uur mogen rijden. De gemeente laat binnenkort weten of op dit woonerf een zebrapad mag komen. De straatprijs zal waarschijnlijk een duurzame bestemming krijgen.

Desmond Tutuschool
Kinderen van de Desmond Tutuschool (de Opruimbende-band) spelen voor Zomerschoners op het Choristenpad
De Valeriaanstraat: mw. Hoekstra neemt de straatprijs in ontvangst. Mevrouw Hoekstra van de Valeriaanstraat neemt de straatprijs in ontvangst van Wethouder H. Witte.
De heer Dorrestein maakt de vijver schoon.
De heer Dorrestein van de Haverweerd maakte de vijver schoon en verdiende daarmee de Zomerschoon-straatprijs van 100 euro. Kinderen van de Boekweitland
Kinderen van de Boekweitland protesteerden tijdens de actie Zomerschoon op 1 juni 2002 met hun borden tegen het harde rijden op dit woonerf (15-km zone)
Bewoners van de Smitsweg
Actie van de bewoners van de Smitsweg. Zij ontvangen de straatprijs van 100 euro omdat zij het hele jaar door de buurt opruimen of zich op een andere manier inzetten voor de leefbaarheid van de buurt.

In de week van 5 juni kunt u nog een keer genieten van Zomerschoon op de billboards langs de kant van de weg. Een drietal basisscholen publiceren dan hun zelf ontworpen Zomerschoonposter over vermindering zwerfafval.

---