NOC*NSF


World no Tobacco Day, GGD Noord-Kennemerland wint prijs

Arnhem, 31 mei 2002

Vandaag heeft GGD Noord-Kennemerland in Bratislava een prijs in ontvangst genomen voor het terugdringen van tabaksgebruik binnen de sport. De 'World No Tobacco Day Award 2002' wordt uitgereikt door de WHO (World Health Organisation) in het kader van de World no Tobacco Day voor het project Smoke Free Teams.

De World no Tobacco Day is een jaarlijks terugkerend evenement. Dit jaar staat de campagne geheel in het teken van de sport onder het motto 'Tobacco free sports - play it clean'. Dit past uitstekend binnen de visie van NOC*NSF, die belang hecht aan de gezondheidswaarde van de sport. Daarom ondersteunt NOC*NSF het project van de GGD Noord-Kennemerland en heeft zij het ter nominatie voorgedragen aan de WHO.

Binnen het project tekenen de deelnemende sportteams, de zogenaamde Smoke Free Teams, voor een sportjaar (van 1 oktober tot en met 1 mei) een niet roken afspraak. Dit doen ze individueel en als team. Er wordt een poster opgehangen in het clubgebouw met de niet-roken-afspraak en de handtekeningen van alle team-leden, de trainer, de medewerker van de GGD en eventueel een bekende sporter, die het project ook ondersteunt en regelmatig contact heeft met het team. Het team is vanaf dat moment dus SMOKE FREE TEAM.

Het project is bewezen effectief. Uit de evaluatie blijkt dat het percentage rokers afneemt in de Smoke Free Teams terwijl het percentage rokers toeneemt in een vergelijkbare controlegroep. De bedoeling is om in het vervolgtraject Smoke Free Teams in te voeren via sportbonden. Dit vervolgtraject wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door NOC*NSF in het kader van de 'de gezonde sportclub.