Telefoon 071-5459800
Fax 071-5459326
Afkomstig van: Claudia van Osnabrugge
Datum: 31 mei 2002


Woninginbrakenteam lost 120 woninginbraken in politieregio Hollands Midden op

Politie Kennemerland heeft vanaf november 2001 een onderzoek verricht naar de verdachten van een groot aantal woninginbraken in Nederland. Politie Hollands Midden heeft in dit onderzoek vroegtijdig geparticipeerd. Vanaf 15 februari 2002 zijn zes verdachten van inbraak en twee verdachten van heling aangehouden. Bij verschillende huiszoekingen is een groot aantal van misdrijf afkomstige goederen in beslag genomen door politie Kennemerland. De waarde van de inbeslaggenomen goederen wordt geschat op één miljoen euro.

250 woninginbraken en 28 inbraken in kledingwinkels in Nederland
Het onderzoeksdossier beslaat op dit moment 250 woninginbraken en 28 inbraken in kledingwinkels verspreid over heel Nederland. 120 van deze inbraken hebben in de politieregio Hollands Midden plaatsgevonden. Het grootste gedeelte van deze 120 inbraken in de Duin- en Bollenstreek (Rijnsburg, Oegstgeest, Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom, Lisse, Warmond, Sassenheim en Katwijk), maar ook de overige gemeenten van Hollands Midden zijn het slachtoffer geworden (o.a. Bodegraven, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude-dorp, Alphen a/d Rijn, Oude Wetering, Leiden, Boskoop, Nieuwerkerk a/d IJssel, Leimuiden, Nieuwkoop, Hoogmade, Hazerswoude-dorp en Roelofarendsveen).

Technische Recherche
De Technische Recherche van politie Hollands Midden is nauw betrokken geweest bij het onderzoek. Sporen die de Technische Recherche bij woninginbraken had veiliggesteld, konden aan zaken worden gekoppeld waardoor men zicht kreeg op de samenhang van de gepleegde inbraken. In geval van een woninginbraak hanteert Politie Hollands Midden een standaard afhandelingsprocedure. Dit betekent dat er naast onder andere een buurtonderzoek, ook een technisch onderzoek plaatsvindt. Hierbij zoekt de Technische Recherche op de plaats van het delict naar sporen die in relatie kunnen worden gebracht met de verdachte(n).

Speurtocht rechtmatige eigenaren via Internet
Van een groot aantal inbeslaggenomen goederen heeft Politie Kennemerland echter nog niet de herkomst vastgesteld. Via Internet hoopt de politie de rechtmatige eigenaren te kunnen achterhalen. Op de website van politie Kennemerland zijn enkele fotopagina's geplaatst van diverse unieke goederen. Dit zijn zilveren gebruiksvoorwerpen en sieraden. Bij herkenning van een van de getoonde goederen kan direct via E-mail naar Politie Kennemerland gereageerd worden. De fotopagina's kunnen bezocht worden via de website www.politie.nl/Kennemerland via de button 'herkomst goederen'.

Noot voor de redactie,