FNV

Helft werknemers maakt reorganisatie mee
Publieksvoorlichting - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl

Ruim de helft van de Nederlandse werknemers heeft de afgelopen twee jaar te maken gemaakt met een reorganisatie. Laag opgeleide werknemers lopen meer kans een reorganisatie mee te maken dan hun hoger opgeleide collega's. Dit blijkt uit het Loonwijzer-onderzoek van de FNV, Ilse en de Universiteit van Amsterdam dat in het kader van de Week van de http://www.loonwijzer.nl(Loonwijzer), 3 tot en met 7 juni, werd gepresenteerd.

Ruim de helft van de Nederlandse werknemers werd de afgelopen jaar geconfronteerd met een reorganisatie. De kans dat laag opgeleiden met een reorganisatie te maken krijgen is bovendien groter dan hun hoger opgeleide collega's. Dit blijkt uit het http://www.loonwijzer.nl(Loonwijzer)-onderzoek van de FNV, Ilse en de Universiteit van Amsterdam.

Bij bedrijven met meer dan 5000 werknemers had recent 83 procent van de werknemers een reorganisatie mee gemaakt. Grote bedrijven in de collectieve sectoren lijken daarbij de 'kampioenen'. Koplopers zijn de politie, het openbaar bestuur, de sociale verzekering. Maar ook het bankwezen en andere financiële instellingen reorganiseerden de afgelopen periode volop. Kleine bedrijven reorganiseerden veel minder vaak. Hier maakte maar één op de vier werknemers een reorganisatie mee.

Het onderzoek wijst uit dat de angst voor een reorganisatie de werknemer onzeker maakt. In bedrijven waar ontslagen vallen denkt drie van de vier werknemers zijn baan te verliezen. Verder blijkt dat werknemers van veertig jaar en ouder eerder geconfronteerd worden met een reorganisatie dan jongere werknemers.

3 juni 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl