Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID 3

juni 2002

Van Grembergen investeert 1,3 mio EUR in 3 West-Vlaamse kerken

Vlaams minister Paul Van Grembergen (SPIRIT), bevoegd voor Monumenten en Landschappen in de Vlaamse Regering, kent deze week drie premies toe voor de restauratie van evenveel West-Vlaamse kerken.

De Sint-Petrus en Catharinakerk van Wakken (Dentergem), gebouwd in 1790 in classicistische stijl, is toe aan een grondige herstelling van gevels en bedaking. Hiervoor reserveerde minister Van Grembergen een restauratiepremie van 612.162 EURO. Inbegrepen is ook een vooronderzoek naar de opeenvolgende afwerkingslagen van het interieur en dit ter voorbereiding van de volgende restauratiefase.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Ruiselede heeft een geschiedenis die opklimt tot in de 10-de eeuw. Het huidige kerkgebouw dateert grotendeels uit de 18-de eeuw, de toren werd toegevoegd in 1873. Met een restauratiepremie van 564.593 EURO draagt het Vlaamse Gewest bij in een hoogstnodige karkasrestauratie van o.m. de torenfundering, het dak en de gevels. Hierbij zullen recente ondoordachte en storende toevoegingen verwijderd worden en zullen de verschillende bouwfases van de kerk aan de buitenzijde hun uitdrukking krijgen in de tegenstelling tussen een gekaleid 18-de-eeuws kerkgebouw en de later toegevoegde bakstenen toren.

Tenslotte kende minister Van Grembergen een premie van 159.275 EURO toe voor de restauratie van de Sint-Martinuskerk van West-Vleteren. Deze in oorsprong Romaanse kerk wordt in verschillende fases gerestaureerd. Vandaag zijn fase 1 en 2 aan de beurt; enerzijds het herstel van de vieringtoren, de westgevel van de sacristie en de vensters van het hoogkoor; anderzijds de restauratie en het herplaatsen van een aantal brandglasramen.

Info: Frederik.Leyts@vlaanderen.be (02/553 23 11)