Nederlandse Vereniging van journalisten

Breng media terug naar lezers en kijkers

De zorgen om de pluriformiteit van de media stonden ook tijdens de Verenigingsraad centraal. De jarenlange waarschuwingen over het dreigende verlies aan kranten lijkt realiteit te worden. De haarvaten in de samenleving zijn dichtgeslibd, zo sprak algemeen secretaris Hans Verploeg, en moeten weer geopend worden. Breng de media terug bij de lezers en kijkers. Hij wees bovendien op de vermeende misvatting dat de verschillende mediasectoren substituten van elkaar kunnen zijn - het Commissariaat voor de Media onderschrijft deze stelling.

Verploeg: 'De rol van de kranten bij "Srebrenica" was anders dan die van de televisie. Niet beter, maar anders.'

De NVJ, de NDP en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren vroegen staatssecretaris Rick van der Ploeg eerder dit jaar om een aantal spoedmaatregelen te treffen. Die bleven tot nu toe uit. De NVJ zal ook het nieuwe kabinet aansporen om in te grijpen. De politiek moet inzien dat pluriformiteit de basis is. 'Geen staatssteun; maar wat nodig is, is een samenhangend mediabeleid. Faciliteer media zodat zij hun taken kunnen uitvoeren', aldus het NVJ-bestuur.

Vanuit de Verenigingsraad klonk de roep om een heldere toekomstvisie. Volgens Ren de Vree van de sectie internet zou er een mediaplan moeten komen, waarin mediabehoeften zijn gepeild en alle minimale voorwaarden voor een goed functionerend medialandschap staan omschreven. Oude plannen en nieuwe ideeën zouden naast elkaar moeten worden gelegd, reageerde Wilfred Jonkhout. Hans Verploeg opteerde voor een nieuwe werkgroep journalistieke vernieuwing.