Wageningen Universiteit

Persbericht

3 juni 2002, nr. 0206

Gladiool nu ook als pot- of balkonplant

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) heeft mogelijkheden gevonden om gladiolen te gebruiken als potplant. Hiervoor zijn teeltmaatregelen en remstoffen onderzocht om genetisch korte gladiolen nog korter te houden.

De laatste jaren komen er steeds meer genetisch korte gladiolen op de markt, die voor borderbeplanting geschikt zijn. Met name in de Verenigde Staten en Frankrijk bestaat ook belangstelling voor goede korte potgladiolen, die binnen, op het balkon of op het terras gebruikt kunnen worden. De veredelde kortere gladiolencultivars voor border of snijbloem zijn echter nog ongeveer 20 cm te lang voor potplant. De ideale lengte voor op de pot is 50 cm.

PPO heeft onderzocht of met remstoffen de ideale lengte te verkrijgen is. Daarnaast zijn ook de benodigde groeiomstandigheden bepaald. Daarbij is de cultivar 'Flevo Cosmic' 12-14 gebruikt. Een van de geteste remstoffen (GRM12) voldeed goed als het middel werd aangegoten na opkomst. Voor deze toepassing van de remstof heeft de fabrikant inmiddels om een uitbreiding van de toelating gevraagd.

De planten bleven kort en bloeiden goed. Vooral in een lichte, ongeschermde kas kon een mooi product groeien. De knollen halverwege de pot planten gaf goede resultaten, doordat de planten dan meer steun krijgen. Teelt op potgrond gaf duidelijk betere resultaten dan op zand. Later in het groeiseizoen groeiden de gladiolen op zand te veel door. Bij potgrond werkt de remstof goed als deze tussen 0 en 14 dagen na opkomst van de gladiolen worden aangegoten. Het tijdstip van toediening luistert dus niet zo erg nauw.

De effecten waren bij beide geteste plantdata (12 februari en 26 juni) dezelfde. Het is dus mogelijk om van begin februari tot minimaal eind juni te planten in de kas of buiten onder Nederlandse omstandigheden. Een spreiding van de aanvoer van minimaal 5 maanden is daarmee mogelijk.