Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport is uit, juni-nummer 2002

03/06/2002

Lochem, 3 juni 2002
Het bouwen van een originele boerenwagen was voor Toon Wortel uit Eemnes een ware ontdekkingsreis. De wagenmakers van weleer namen al hun kennis mee in hun graf. Voor sommige onderdelen (van de 1500 uur durende klus) moest hij het wiel opnieuw uitvinden. Alles maakte hij zelf, tot aan de wielen toe. Hij wilde immers voelen wat de wagenmakers van vroeger voelden. Uiteindelijk lukte het hem een prachtige en perfect lopende wagen te bouwen. Wie met eigen ogen het resultaat van zijn werk wil aanschouwen, moet op 18 augustus naar de kastelentocht Doorn komen, want daar is Toon met zijn authentieke aanspanning van de partij. Meike Merks schreef het verhaal, de fotoreportage is van Arjan Wijnstra.

Wie denkt bij `Tweewielers op de Veluwe' direct aan tweewielige rijtuigen? Dat je er mooi kunt fietsen weet iedereen wel, maar dat de menvereniging `Hoofdstad Aanspanning' op het landgoed `Groot Spriel' daar onlangs een evenement uitsluitend voor authentieke tweewielige rijtuigen organiseerde, wisten maar weinig mensen. Kees de Koning en Frits van Solt wisten het wel en togen gewapend met een camera naar de Veluwe. Een sfeervolle reportage van een sfeervolle bijeenkomst.

MenSport is geen weekblad en daarom niet de allersnelste met verslagen over wedstrijden. Daarom maakte Ineke Westers een compilatie van de eerste wedstrijden van dit wedstrijdseizoen. De Belgische top-vierspanrijders Valère Standaert en Achille Snoeys waren in Oldenzaal ook van de partij. In dit jaar van twee WK's en een EK moeten de rijders in de betreffende rubrieken hun zaakjes bij de eerste wedstrijden al goed voor elkaar hebben. Het is alleen nog een kwestie van het juiste ritme krijgen en de krachten met de concurrentie meten. Ook in seizoen 2002 lijken de kampioenen hun posities niet te willen prijsgeven.

Wil van Hulst en Madeleine Calkoen bogen zich over de jurering van de dressuurproef. Hoe kijken juryleden? Wat valt ze het eerst op en hoe zwaar rekenen ze de menner af op onvolkomenheden in zijn proef. Voor Wil van Hulst is de juiste manier van bewegen van het paard belangrijker dan het 100 procent correct uitvoeren van de figuur. Wil geeft 12 tips onder de kop:'Wat wil de jury zien en hoe?' In de vorige MenSport stond `Jureren is mensenwerk deel 1. In deze uitgave leest u onder de kop Achteloosheid van de achterhand' deel 2. Madeleine Calkoen schreef het artikel en de foto's zijn van Ineke Westers en Madeleine zelf.

In de rubriek `De dag van..' de directeur van het nationaal rijtuigenmuseum Nienoord, Luc Eekhout.. In deze serie volgt MenSport gedurende één werkdag het doen en laten van een man of vrouw die de kost verdient met het fenomeen paard en rijtuig in aanspanning. Hij wist niets van koetsen toen hij 10 jaar geleden de functie aanvaardde, maar het organiseren, regelen en overleg plegen zat hem wel in het bloed. De liefde voor het authentiek gerij is later vanzelf gekomen.

Beekbergen, de laatste der Mohikanen? Als WK's alleen nog maar binnen de wereldruiterspelen kunnen en nationale en internationale menwedstrijden ook alleen in een groter verband zoals Breda Hippique en Achterhoekse Paardendagen, dan moeten we zuinig zijn op de jaarlijkse internationale wedstrijd in Beekbergen. Een super evenement, gratis toegankelijk, gehouden op een van de mooiste lokaties van Nederland en exclusief voorbehouden voor het mennen. Marie de Ronde maakte een vooraankondiging.

In deze uitgave informatie over paardendekens. En natuurlijk , zo midden in de zomer, vooral over de vliegendeken. Recreatiemenners die er deze maanden op uit trekken zien hun ontspannen tochtjes vaak vergald door steekvliegen die hun paard massaal te lijf gaan. In deze MenSport een cursus 'Zelf vliegdeken maken voor koetspaarden'. Madeleiene Calkoen deed het ons voor en legde haar werk vast op foto. Het algemene dekenverhaal is van Meike Merks, de foto's van Arjan Wijnstra.

In de rubriek Operatietechnieken geeft veterinair Tom Mariën ons hoop met zijn kijk op hoefkatrol. ,,Bij voorbaat geen hopeloze zaak,'' zegt de Belgische paarden-chirurg. Er zijn inmiddels methodes van behandelen waarbij het steeds vaker mogelijk is het dier te behouden. Het interview is van Meike Merks.