Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Het Europees Jaar van Mensen met een Handicap 2003

2003 is uitgeroepen tot het Europees Jaar van mensen met een handicap. De Europese Unie (EU) wil hiermee bereiken dat zowel de samenleving als de mensen met een handicap zelf zich meer bewust worden van het recht op gelijke kansen en het belang van het tegengaan van discriminatie. Dat sluit aan bij de door de CG-Raad en FvO bepleite Wet gelijke behandeling van mensen met een handicap en/ of chronische ziekte. Die wet wordt nu door de overheid voorbereid. Nederland ondersteunt het Europees Jaar van harte. Momenteel overleggen de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de Federatie voor Ouderverenigingen (FvO) met de Nederlandse overheid over het nationaal programma voor het Europees Jaar van mensen met een handicap. Gezamenlijk zullen zij afspraken maken over de doelstellingen, de thema's, de organisatie, de subsidievoorwaarden en de activiteiten en de resultaten van het Europees Jaar.

Wat gaat er gebeuren in het 2003

Het Europees Jaar zal vooral op lokaal niveau moeten gaan leven, dicht bij de burgers dus. Door lokale activiteiten of initiatieven binnen branches of sectoren zal het themajaar werkelijk gaan leven. Het jaar zal zich richten op de thema's arbeid, onderwijs en vrije tijdsactiviteiten. Hierbinnen spelen de onderwerpen toegankelijkheid en mobiliteit een belangrijke rol. Belemmeringen die de samenleving opwerpt worden in kaart gebracht, zodat iedere Nederlander er de noodzaak van inziet dat er iets veranderd moet worden. Door ervaringen, ontmoetingen en dialoog zal 'de gemiddelde Nederlander' duidelijk gemaakt worden dat ook mensen met beperkingen vele mogelijkheden hebben om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. De participatie en dus de medezeggenschap van mensen met een handicap of chronische ziekte moeten verbeterd worden. Op lokaal niveau gericht op het eigen dagelijks leven en op het niveau waar de beslissingen in onze samenleving genomen worden.

Nationaal comité Europees Jaar van mensen met een handicap

Voor de coördinatie van de thema-activiteiten in dit jaar zal een nationaal comité opgericht worden. Dit comité is het aanspreekpunt voor álle organisaties in Nederland die in 2003 activiteiten rond het themajaar willen organiseren. Het Nationaal comité zal beoordelen of projecten in aanmerking komen voor een (deel)subsidie. Het comité kan ook het logo toekennen aan projecten, die dan onder de vlag van het Europees Jaar van mensen met een handicap uitgevoerd kunnen worden. Het comité zal verder ook actief op zoek gaan naar initiatieven die projecten of activiteiten organiseren en deze in 2003 kunnen verbinden aan het themajaar.

Financiering van projecten

De Europese Commissie en de Nederlandse overheid maken het voor u mogelijk om een (deel)subsidie aan te vragen. Lokale en maatschappelijke organisaties roepen wij op om nu al na te denken over eigen activiteiten. Die moeten natuurlijk wel betrekking hebben op de punten die hierboven genoemd zijn. Voorbereidingen starten bij het nadenken over wat wij gezamenlijk aan bewustwording, dialoog en vergroten van medezeggenschap kunnen bijdragen. Zodat het Europees Jaar een succes zal worden.

Nadere informatie

In juni gaat het Nationaal Comité van start. Het Nationaal comité zal dan het aanspreekpunt zijn voor een ieder die informatie wil over het Europees Jaar of zelf activiteiten in dit kader wil organiseren. Actuele informatie kunt u nu al vinden op de site www.eypd2003.org. Zodra de voorbereidingen van het Europees jaar in Nederland verder gevorderd zijn, kunt u er op de site Leefwijzer meer over lezen.

Over het openingssymposium, dat op 14 november in Aken plaatsvindt, is informatie beschikbaar op de site www.erc2002aachen.org.
---