Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

GGD Kennemerland
Retouradres: Postbus 5514, 2000 GM HAARLEM

Persbericht

Hersenvliesontsteking ('nekkramp') in Haarlem
Afgelopen zondag is bij een meisje van 15 jaar de meningokokkenziekte vastgesteld in de gemeente Haarlem. De ouders van alle kinderen van de school waarvan het meisje leerling is, krijgen dinsdag 4 juni een brief met informatie over deze ziekte. De GGD Kennemerland heeft in overleg met de behandelend specialist noodzakelijke maatregelen genomen om de huisgenoten van het meisje te beschermen.

De school heeft voorlichtingsmateriaal van de GGD Kennemerland ontvangen waarmee de leerlingen kunnen worden geïnformeerd. Leerlingen en hun ouders worden opgeroepen extra alert te zijn op ziekteverschijnselen die kunnen duiden op de meningokokkenziekte. Ongeruste ouders of leerlingen kunnen hierover contact opnemen met de GGD Kennemerland. De GGD houdt nauwlettend in de gaten of meer leerlingen de ziekte zullen ontwikkelen. De kans hierop is niet groot. Mocht het toch gebeuren, dan zal aan leerlingen van de school bescherming met antibiotica worden aangeboden.

Het is nog niet duidelijk welk type meningokok het betreft. De meest voorkomende typen zijn B en C. Alleen voor het type C is sinds kort een adequaat vaccin ontwikkeld. Sinds afgelopen zaterdag 1 juni is de GGD Kennemerland begonnen met de vaccinatiecampagne meningokokken C en op zaterdag 8 juni zullen de jongeren van 15 tot en met 18 jaar in Haarlem gevaccineerd worden. Er is geen aanleiding om deze vaccinatiedag te vervroegen.

Bij de meningokokkenziekte kunnen een aantal van de volgende ziekteverschijnselen optreden: erge hoofdpijn, vooral wanneer het hoofd naar voren wordt gebogen, vaak gepaard gaand met misselijkheid of braken, hoge koorts en sufheid. Rode vlekjes op de huid en in de mond (bloedinkjes) kunnen tekenen zijn van de zeldzame, maar zeer ernstige vorm van bloedvergiftiging van deze ziekte.

De GGD heeft een folder met informatie over nekkramp ontwikkeld die onder andere bij huisarts, apotheek en bibliotheek kan worden opgehaald. Voor meer informatie kunnen bewoners van Haarlem contact opnemen met de GGD Kennemerland, telefoonnummer 023 5115962.

Haarlem, 3 juni 2002