Gemeente Amsterdam


---

Resultaat gemeenterekening voor het eerst in jaren negatief

De gemeenterekening 2001 komt uit op ¤ 5,5 miljoen negatief. Dat blijkt uit de vandaag (maandag 3 juni) officieel verschenen rekening. "Voor het eerst sinds jaren heeft de gemeenterekening een negatief resultaat. De financiële reserves van de gemeente zijn echter zodanig dat de financiële positie nog steeds een voldoende verdient. Dit neemt niet weg dat er de komende jaren een aantal forse opgaven op de gemeente afkomt, dus voorzichtigheid is wel geboden", aldus wethouder Financiën Geert Dales.

Gemeenterekening
De gemeenterekening is de jaarrekening van de gemeente en geeft een financieel beeld van het afgelopen jaar. Het geeft een jaaroverzicht van de bereikte resultaten zoals die in de begroting zijn gesteld. De vorige gemeenterekeningen hadden duidelijk een overwegend financieel karakter. De nu voorliggende rekening heeft voor de eerste keer ook een bestuurlijk relevante toelichting per resultaatgebied. De nadruk ligt daarbij op de verantwoording van de gerealiseerde meetbare beleidsresultaten. De ingezette middelen zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan de bereikte resultaten. De begroting voor 2001 was echter nog niet naar resultaatgebieden ingedeeld, waardoor de rekening 2001 op dat gebied nog niet optimaal is. Er is niettemin een belangrijke stap gezet in de richting van een adequate beleidsverantwoording.

Resultaat rekening 2001
Het negatieve resultaat van 2001 is ten laste gebracht van het weerstands-vermogen en is onder andere terug te voeren op diverse posten in verband met de Sociale Dienst. Hierbij gaat het om voorzieningen voor het plan van aanpak van de Sociale Dienst en de strafkortingen die aan de Sociale Dienst zijn opgelegd. Daarnaast zijn voorzieningen nodig voor de kosten van privatiseringsoperaties en voor een aantal risico's, zoals de wachtgeldverplichting voor het Slotervaart-ziekenhuis en de afhandeling van het mislukte experiment met de elektrische bootjes. De financiële reserves in de vorm van voorzieningen en bestemmingsreserves zijn ultimo 2001 opgelopen tot ruim ¤ 3 miljard. Dales waarschuwt echter voor optimisme: "We moeten ons niet rijk rekenen met die enorme reserves. Het overgrote deel is al bestemd voor mogelijke toekomstige risico's en verplichtingen. In het geval van Rijksgeld kan de gemeente de bestemming niet wijzigen en dat geld aan andere zaken besteden." Voor grote (infrastructurele) projecten waarvan de uitvoering een aantal jaren duurt is de vorming van bestemmingreserves met een meerjarig karakter onvermijdelijk. Zo bedragen de getroffen reserves voor de Noord-Zuidlijn meer dan ¤ 285 miljoen. Er zijn in 2001 forse bedragen aan de bestemmingreserves onttrokken, maar Dales pleit in de financiële beschouwingen voor een verdere slagvaardigheid ten aanzien van de besteding van deze reserves.

De gemeenterekening wordt in fasen in de gemeenteraad behandeld. In juni ligt de nadruk op de beleidsinhoudelijke realisatie van hetgeen bij de begroting is voorgenomen. In oktober volgt de tweede behandeling waarbij de nadruk ligt op de financieel-technische en bedrijfsvoeringsaspecten. Dit volgt op de controle die de rekeningencommissie nog uitvoert op de rekening 2001.

Amsterdam, 3 juni 2002 Paul van Yperen

^


-

© gemeente Amsterdam - 3-06-2002