CNV BEDRIJVENBOND

CNV: Onderhandelingen metaal-cao: toenadering, geen resultaat

De onderhandelingen over de nieuwe cao voor de 180.000 werknemers in de metaal- en elektrotechnische industrie hebben maandag en dinsdag wel resultaat opgeleverd, maar ook zijn grote verschillen duidelijk geworden. CNV Metaal en elektro heeft twee voorstellen ingediend voor cao's. Eén met een looptijd van negen maanden en één met een looptijd van 21 maanden. De inhoud van beide voorstellen is door de werkgevers grotendeels afgewezen. Tegelijkertijd hebben de werkgevers een ondermaats loonbod gedaan, dat in totaal niet verder komt dan 4,8 procent in 24 maanden. Verdeeld als volgt: 0,8 procent eenmalig op 1 november van dit jaar, evenals 0,4 procent structureel. In 2003 op 1 januari 1,6 procent, op 1 oktober 1,8 procent en op 1 april 2004 1 procent.

Cao voorstel CNV Metaal en elektro voor negen maanden CNV Metaal en elektro stelt een loonsverhoging voor van 2 procent op 1 juli 2002 en 0,5 procent op 1 januari 2003. Voor wat functiewaardering betreft lijkt overeenstemming mogelijk. Tot 1 januari 2007 mag de functielijst nog worden toegepast. Bedrijven moeten voor die tijd kiezen voor een systeem van functiewaardering. Als dit niet gebeurt, geldt automatisch het systeem voor de metaal- en elektrotechnische industrie, ISF/SAO.
De werkgevers wijzen extra beloning voor multifunctionele inzet van de hand. Sterker nog. Dit wordt categorisch afgewezen. Met uitzondering van de functiewaardering is een cao voor negen maanden in zijn geheel onbespreekbaar verklaard.

Voorstel voor een cao CNV Metaal en elektro van 21 maanden In een cao voor 21 maanden wil CNV Metaal en elektro een loonsverhoging van 6,5 procent onder te verdelen in 2,5 procent op 1 juli 2002, 2 procent op 1 januari 2003 en 2 procent op 1 september 2003. De overige voorstellen komen uit het voorstel voor een cao voor negen maanden.
Er is een aanvulling gedaan door de bond over het sparen van tijd. In de cao moet komen te staan dat werknemers het recht hebben om zes dagen vrije tijd te kopen of zes dagen vrije tijd te verkopen. Echter, de prijs voor verkoop of koop moet hetzelfde zijn. Dat is nu niet zo. Vrije tijd kopen is duurder dan wat het verkopen van vrije tijd oplevert. Ook wil CNV Metaal en elektro dat werknemers het recht krijgen om zes dagen tijd te sparen. In de bedrijven kan een ruimere regeling worden getroffen in overleg met de bond. Werknemers krijgen dan het recht om meer dan zes dagen vakantie of adv te sparen, te kopen of te verkopen.
Voorwaarde is wel dat de waarde van een uur werken (het uurloon) dan duidelijk is geregeld.
Ook kon geen overeenstemming worden bereikt over afschaffing van de jeugdloonschalen.
Anderzijds, op het punt van reïntegratie en WAO is vooruitgang geboekt. Zij het dat overeenstemming nog niet aan de orde is. Kortom, het gat in de onderhandelingen is nog levensgroot, zij het dat er veel werk is verzet. Dit ondanks het feit dat de werkgevers veel verslechteringsvoorstellen hebben ingetrokken en ook de bond een aantal ondergeschikte voorstellen heeft ingetrokken. Echter, op hoofdlijnen was maandag en dinsdag geen resultaat te boeken. Daarom is besloten om op donderdag 20 juni verder te onderhandelen.

Nadere informatie:
Han Dekker (cao-onderhandelaar CNV Metaal en elektro), tel.: 06 - 53 67 42 59
Jan Immerzeel (persvoorlichting), tel.: 06 - 22 39 30 12.

Zoetermeer/Houten, 4 juni 2002


04 jun 02 21:07