Openbaar Ministerie

Den Haag, 5 juni 2002

Gesprek OM met familie Fortuyn

Het onderzoek naar de dood van de politicus Fortuyn is nog in volle gang. Dat hebben vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie in Amsterdam op dinsdag 4 juni laten weten aan een afvaardiging van de familie Fortuyn, die zich liet vergezellen door hun advocaat.

De familie is, voor zover het onderzoek dat toelaat, bijgepraat over de gebeurtenissen op 6 mei, de dag waarop Fortuyn is gedood, en het verloop van het strafrechtelijk onderzoek hiernaar. Dit onderzoek richt zich onder meer op de vraag of sprake is van mededaders. Vooralsnog zijn daar geen aanwijzingen voor gevonden. Het OM wacht tevens nog op enkele resultaten van technisch onderzoek. Tevens zijn afspraken gemaakt voer de verdere contacten tussen de familie en het OM. In overleg met de familie Fortuyn wordt overigens geen nadere informatie over het gesprek verstrekt.

Het is, mede in verband met het lopende onderzoek, nog niet mogelijk te zeggen wanneer het OM verwacht de zaak voor de rechter te kunnen brengen. Zeker is wel dat de verdachte in augustus voor een rechter moet verschijnen omdat dan de maximum termijn van de voorlopige hechtenis is verlopen. Over de motieven van de verdachte is nog niets te zeggen, want hij doet nog altijd een beroep op zijn zwijgrecht. Het rechercheteam dat de dood van Fortuyn onderzoekt bestaat uit 55 rechercheurs en andere specialisten en wordt aangestuurd door enkele officieren van justitie van het Amsterdamse parket.