Dienst uitvoering en toezicht Energie

Terinzagelegging ontwerpbesluit tot wijziging van de Netcode (zaaknummer 100950)


1. Bij de besluiten nr. 005 van 12 november 1999 en nr. 00-011 van 12 april 2000 heeft de directeur Dienst uitvoering en toezicht Energie (hierna: directeur DTe) op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: Ewet `98) de voorwaarden als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onder a van de Ewet `98 vastgesteld. Deze voorwaarden hebben betrekking op de wijze waarop netbeheerders en afnemers alsmede netbeheerders zich jegens elkaar gedragen ten aanzien van het in werking hebben van de netten, het voorzien van een aansluiting op het net en het uitvoeren van transport van elektriciteit over het net. Deze voorwaarden zijn vervolgens meerdere malen, bij besluit, gewijzigd. De directeur DTe is van oordeel dat de thans op grond van artikel 36 van de Ewet `98 vastgestelde voorwaarden als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onder a van de Ewet `98 onvoldoende voorzien in regelgeving ten aanzien van het bevorderen van de transparantie op de Nederlandse elektriciteitsmarkt. Het gebrek aan transparantie leidt ertoe dat marktinformatie niet in gelijke mate voor alle partijen beschikbaar is. Voorts betrachten nieuwkomers terughoudendheid met het betreden van de Nederlandse elektriciteitsmarkt. Tevens kan een gebrek aan transparantie van negatieve invloed zijn op de liquiditeit van de markt. Deze omstandigheden doen afbreuk aan het belang van de bevordering van de ontwikkeling van het handelsverkeer.

2. Op 3 juni 2002 heeft de directeur DTe ingevolge artikel 32, tweede lid van de Ewet `98 een ontwerp van het besluit tot wijziging van de voorwaarden ex artikel 31, eerste lid, onder a van de Ewet `98 aan de gezamenlijke netbeheerders gezonden.

3. Op de voorbereiding van het vaststellingsbesluit als bedoeld in artikel 36, tweede lid van de Ewet '98 heeft de directeur DTe besloten de in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) geregelde procedure van toepassing te verklaren. Op grond van artikel 3:11 van de Awb ligt het ontwerpbesluit, na de datum van deze publicatie, voor een periode van 8 weken voor belanghebbenden ter inzage ter kantore van de Dienst uitvoering en toezicht Energie, Johanna Westerdijkplein 107, Den Haag.
Wanneer u het ontwerpbesluit tot wijziging van de Netcode wilt inzien, dan verzoek ik u hiervoor contact op te nemen met de griffier, mw. D.M. Couvreur, telefoonnummer, 070 ­ 330 13 56. Tevens wordt het ontwerpbesluit gepubliceerd op de internetpagina van DTe (www.nma-dte.nl).
4. Op grond van artikel 3:13 van de Awb kunnen belanghebbenden, na de datum van deze publicatie, voor een periode van 8 weken hun zienswijze over het ontwerpbesluit tot wijziging van de Netcode naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren brengen. Voor een verzoek om door de Dienst uitvoering en toezicht Energie te worden gehoord kunt u zich wenden tot de mw. drs. Y. Neef van de Dienst uitvoering en toezicht Energie, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag, telefoon 070 ­ 330 35 17. Uw schriftelijke zienswijze kunt u richten aan drs. J.J. de Jong.

Drs. J.J. de Jong
Directeur Dienst uitvoering en toezicht Energie