Ministerie van Verkeer en Waterstaat

5 juni 2002

Overheid gaat hackers en virussen te lijf

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Verkeer en Waterstaat

Computergebruikers in Nederland kunnen in de toekomst door de overheid gewaarschuwd worden tegen hackers, virussen en andere veiligheidsincidenten op het internet. Een speciaal kenniscentrum, het zogeheten Computer Emergency Response Team (CERT), en een internet-waarschuwingsdienst, zullen de Rijksoverheid, het midden- en kleinbedrijf (MKB) en de Nederlandse burgers daarbij van advies dienen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van websites, e-mail, sms en de media.

Minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid, Roger van Boxtel, heeft vandaag het CERT-Rijksoverheid (CERT-RO) in werking gesteld. Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Monique de Vries, investeert 300.000 euro in een internet-waarschuwingsdienst voor de Nederlandse burger en het MKB. Met behulp van een reusachtige computermuis gaven beide bewindslieden vandaag in Nieuwspoort het startsein.

CERT-RO staat aan de basis van een dienst die nog verder uitgebouwd moet worden. Op dit moment maken de ministeries van Economische Zaken, Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het KNMI van Verkeer en Waterstaat gebruik van de diensten van CERT-RO. In een tweede fase moet dit worden uitgebreid naar alle departementen en aan de rijksoverheid gerelateerde instanties. CERT-RO is het centrale meld- en coördinatiepunt voor alle digitale incidenten. De organisatie zorgt door samenwerking en kennisdeling met de departementen voor snellere en efficiëntere actie en betere preventie. De behaalde voordelen voor de departementen zijn risicovermindering, kosten- en tijdbesparing.

De waarschuwingsdienst van Verkeer & Waterstaat voor particuliere internetgebruikers en het MKB wordt naar verwachting nog dit jaar operationeel. Het is de bedoeling dat de dienst waarschuwt voor mogelijke incidenten. Daarnaast geeft de dienst adviezen ter voorkoming van incidenten en hoe te handelen als een incident zich voordoet . De waarschuwingsdienst betrekt zijn informatie van het CERT-RO en is daarmee in staat om particulieren en bedrijven zeer snel te informeren

De totstandkoming van de internet-waarschuwingsdienst komt voort uit de kabinetsnota Kwetsbaarheid op Internet (KWINT). Hierin wordt aangegeven dat, hoewel de gebruikers een eigen verantwoordelijkheid hebben, de overheid daarnaast de taak heeft om voorlichting te geven over veilig gebruik van internet.
Verdere informatie kunt u vinden op de volgende sites:

www.cert-ro.nl www.ministervanboxtel.nl www.minbzk.nl