Gemeente Hoorn

24 mei 2002

Workshops geven vorm aan Waterplan Hoorn

De gemeente Hoorn, het Waterschap West-Friesland en het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier zijn druk doende met het opstellen van een Waterplan dat zich richt op integraal waterbeheer in het stedelijk gebied van Hoorn.

Het plan zal visies, wensen en maatregelen verwoorden op het gebied van de historische, recreatieve en ecologische functie van water en oevers. De looptijd is 10 jaar; jaarlijks komt er een programma met uit te voeren maatregelen.

Voor de totstandkoming van het Waterplan zijn een bestuurlijke stuurgroep, een ambtelijke projectgroep en een klankbordgroep in het leven geroepen. Het bureau Arcadis is ingeschakeld voor de begeleiding van het project.

Workshops

De klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers van belangenorganisaties op het gebied van natuur, milieu, land- en tuinbouw, sport, bedrijfsleven en leefbaarheid. In een drietal workshops krijgen zij gelegenheid hun ideeën en wensen te uiten en te reageren op voorstellen van de projectgroep. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:
* aanvoer, beheer en berging van oppervlaktewater en grondwater
* veiligheid voor inwoners en milieu
* kwaliteit van water en waterbodem
* flora en fauna (visstand)
* waterrecreatie (zwemmen, varen, schaatsen)
* sloten en grachten als historisch erfgoed
* sanering van riooloverstorten
* inrichting en bescherming van oevers
* ruimtelijke belevingswaarde
* verdeling van taken op het gebied van beheer en onderhoud
De eerste workshop vond plaats op 4 april en had vooral het karakter van uitwisseling van informatie. De avond werd druk bezocht. Er zijn al veel bruikbare wensen en knelpunten naar voren gekomen.

De tweede workshop vindt plaats op woensdag 5 juni en heeft als doel wensen en concrete maatregelen vanuit de klankbordgroep te vernemen. De deelnemers hebben daartoe een "huiswerkopdracht" toegestuurd gekregen.

Na de zomer is er een derde workshop, waarin het gesprek zal gaan over de haalbaarheid van de geuite wensen en ambities in relatie tot de (financiële) mogelijkheden.

Besluitvorming over het Waterplan is gepland in oktober van dit jaar.