Ingezonden persbericht

Persbericht dd 13 maart 2002
Dierenbeschermingsorganisaties komen in actie tegen kinderviscompetitie

Het maandblad voor de hengelsport "Beet" organiseert op 5 juni 2002 een "nationale" school-viscompetitie. Een groot aantal organisaties, welke opkomen voor de belangen en rechten van het dier, maken hiertegen ernstig bezwaar. Aan circa 2000 (basis)scholen is op 13 maart een e-mail gestuurd met de oproep om niet deel te nemen aan de viscompetitie. Op het Internet is een speciale website geopend waar kinderen en leerkrachten, maar zeker ook ouders/opvoeders samen met andere Internetbezoekers, kunnen discussiëren over het hengelen en het idee van de school-viscompetitie. Via links worden bezoekers geïnformeerd over de nadelige aspecten van de hengelsport.

Achtergrond
Sportvissen zorgt direct en indirect voor veel dierenleed. Direct dierenleed door dieren te verwonden en stress te berokkenen en indirect dierenleed door verstoring en vernieling van hun biotoop. De meest ervaren visser bezorgt een vis pijn en stress puur door de handeling van het vissen zelf. Bij kinderen is dat door hun onkunde meestal nog veel erger.
Niet alleen vissen, maar ook (water)vogels, wilde zoogdieren en weidevee/dieren (grazers) in en rond het water ondervinden veel last van de gevolgen van de hengel"sport". Eén van de talrijke voorbeelden is dat door rond slingerende en losse vislijnen (water)vogels, vissen en langs water en plas levende/foeragerende wilde zoogdieren verstrikt raken, zodat zij een langzame en pijnvolle dood sterven doordat ze verhongeren of doordat lichaamsdelen worden afgekneld.

Vooral kinderen verstoren in hun onschuld, speelsheid, beweeglijkheid en onkunde de natuur; ze herkennen kwetsbare planten en (broedende) dieren niet. Lawaaierig, druk en ruw bewegen ze zich langs de waterkant en maken ze plekken om te vissen.
Respect voor de natuur betekent respect voor al wat leeft. De samenwerkende organisaties vinden dat kinderen van volwassenen de boodschap moeten krijgen dat zij ook vissen moeten respecteren en dus met rust moeten laten.

Het forum is te bereiken via het portal http://www.nietindehaak.nl. Dit adres dient zowel voor ingang tot het forum als voor achtergrondinformatie. Ook worden daar de organisaties tegen kinderviscompetitie vermeld met hun websitegegevens.

Bert Stoop
Coördinator van de actie tegen de Beet-kinderviscompetitie

Tot zover het persbericht
Meer informatie over de actie:
Bert Stoop
050-3144459/06-20394517

Meer informatie over misstanden in en rond de hengelsport: Wendy Verhezen
077 3518902
077 3528920
06 22 1 44 0 33