NEHOMA

Rechter doet 5 juni uitspraak over homeopathieregistratie

Rechter doet 5 juni uitspraak over homeopathieregistratie

Elburg, 22 april 2002 . Vandaag heeft de rechtbank in Den Haag de rechtszaak behandeld die NEHOMA, de branchevereniging van fabrikanten van homeopathische, antroposofische en fytotherapeutische geneesmiddelen, en enkele individuele leden hebben aangespannen tegen het ministerie van VWS. Zij eisen een duidelijke regeling voor alle homeopathische geneesmiddelen waarvan de registratiedossiers voor 1 januari 2002 zijn ingediend, maar nog niet op 1 juni beoordeeld. Zo willen de fabrikanten voorkomen dat de verkrijgbaarheid van deze geneesmiddelen in het gedrang komt. De uitspraak wordt op 5 juni verwacht.

Eind vorig jaar ontstond hevige onrust, omdat vanaf 1 januari 2002 alleen nog homeopathische geneesmiddelen op de markt mochten blijven die geregistreerd waren door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Op dat moment was er pas een minimaal aantal middelen geregistreerd. Het CBG bleek meer tijd nodig te hebben. Minister Borst heeft toen aangekondigd dat de registratieplicht tot 1 juni 2002 niet zal worden gehandhaafd. De Tweede Kamer wil hierin een stap verder gaan en heeft een motie aangenomen om de registratietermijn voor homeopathische geneesmiddelen te verlengen tot
1 januari 2003. Het is nog niet bekend of deze motie wordt uitgevoerd.

.Op dit moment is nog steeds een groot deel van de homeopathische geneesmiddelen niet geregistreerd, volgens onze informatie vanwege een capaciteitsprobleem bij het CBG., aldus Hans Nijnens, bestuurslid van NEHOMA. .Wij vragen ons daarom ernstig af of op 1 juni alle registratieaanvragen wel door het CBG zijn beoordeeld. Wat er na die datum gebeurt, is op dit moment nog onduidelijk.. De rechter zal zich nu buigen over de vraag of Minister Borst juist heeft gehandeld. Hans Nijnens: .Wij hopen dat het Ministerie van VWS snel duidelijkheid zal verschaffen aan de consument én de branche, zodat zij weten waar zij aan toe zijn. Het kan niet zo zijn dat de overheid weer verzuimt om alle betrokkenen op tijd te informeren.
Via de rechter proberen wij aan te tonen dat de wijze waarop de wetgever de overgangsregeling heeft ingericht, onjuist is. Ook in het verleden mochten geneesmiddelen in het kader van overgangsrecht op de markt blijven totdat over het ingediende geneesmiddeldossier definitief was beslist. Voor de geneesmiddelen waarvan wij op tijd dossiers hebben ingediend, willen wij dit nu afdwingen. Zolang de overheid geen duidelijkheid schept en de uitspraak nog onder de rechter is, raden wij consumenten, drogisterijen en apotheken aan homeopathische en antroposofische geneesmiddelen te gebruiken die voor registratie zijn aangemeld en waarvoor een registratiedossier is ingediend. Om na te vragen of bepaalde homeopathische geneesmiddelen verkrijgbaar blijven, kunnen zij contact opnemen met de betreffende fabrikant of de bestaande websites raadplegen. De fabrikanten zullen hun best doen om iedereen zo goed mogelijk te informeren..

NEHOMA is de Nederlandse Associatie van Fabrikanten en Importeurs van Homeopathische, Antroposofische en Fytotherapeutische Geneesmiddelen en bestaat sinds 1984. De rechtszaak wordt mede aangespannen door: Heel, Holomed, VSM, Wala en Weleda. De overige leden van NEHOMA zijn: Biohorma (A. Vogel), Bonusan, Homeoropa, Indros en Kernpharm.