Gemeente Voorburg-Leidschendam


Proefalarm op 5 juni 2002 12.00 uur

Persbericht Brandweer Haaglanden, 24 mei 2002

---

Proefalarm woensdag 5 juni 2002 12.00 uur

Op 5 juni 2002 om 12.00 uur precies zal het luide proefalarm van het sirenestelsel in de regio Haaglanden plaatsvinden. Vanuit de alarmcentrale van de Hulpverleningsregio Haaglanden worden alle sirenes in de regio luid beproefd. Na deze beproeving vindt een evaluatie met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties plaats.

Half mei 2002 is een landelijke campagne op radio en televisie van start gegaan om opnieuw het basisscenario bekend te stellen. Het basisscenario voor de regio Haaglanden is " Als de sirene gaat, ga direct naar binnen, sluit deuren en ramen en zet de rampenzender Radio of TV West aan."
Dit jaar is er extra aandacht voor bedrijven en scholen, omdat het landelijke waarschuwingssignaal vaak niet te horen is binnen deze gebouwen.

Rampeninformatie op Teletekstpagina 112 TV West Dankzij een unieke samenwerking met RTV West heeft de Hulpverleningsregio Haaglanden (HRH) structureel de beschikking gekregen over pagina 112 van de teletekstpagina van TV West. De informatie is ook door de HRH direct op deze pagina te plaatsen.

RTV West heeft de (dubbele) Teletekst-pagina 112 van TV West ingeruimd voor actuele- en achtergrond-informatie over rampenbestrijding in de regio. Op die pagina staan de laatste ontwikkelingen vermeld met betrekking tot rampen, rampenoefeningen en dergelijke. Bij een eventuele ramp in de regio wordt pagina 112 gebruikt voor het verstrekken van het laatste nieuws voor bewoners en hulpverleners.

Radio en TV West gaan bij een eventuele ramp in de regio zo snel mogelijk over tot rechtstreekse verslaggeving vanaf de plaats van de ramp. Daarbij zullen ook de 'nieuwe media' (Internet en Teletekst) worden benut voor het verspreiden van zo actueel mogelijke informatie. Bij eventuele stroomstoring blijft Radio West te ontvangen via transistorradio's (88.4 FM). Als officiële 'rampenzender' is Radio West ook beschikbaar voor de autoriteiten als het voor hen noodzakelijk is de bewoners van het rampgebied te instrueren. Door de inzet van tolken is het ook mogelijk om allochtone bewoners te waarschuwen en te informeren. In algemene zin geldt: als de sirenes gaan: ramen en deuren sluiten en Radio West aan!

Bijplaatsen van nieuwe sirenes
De Hulpverleningsregio Haaglanden heeft het sirenestelsel, bedoeld als instrument voor het lokale bestuur om zijn bevolking te waarschuwen,weer geëvalueerd.Naar aanleiding van eerdere evaluaties zijn vorig jaar al 8 sirenes door het Ministerie Van Binnelandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in Haaglanden bijgeplaatst.

Bij de laatste evaluatie is een inventarisatie gemaakt van verdichting van het sirenenetwerk en nieuwe VINEX-bouwlocaties. Op de volgende locaties zullen in de nabije toekomst sirenes worden geplaatst.

Den Haag : Van Stolkpark, Noordelijk deel van Duindigt, Binckhorst, Amalia van Solmstraat, Belgisch Park/gevangeniscomplex Scheveningen, Mariahoeve-Elviraland en Morsestraat.
VINEX-locaties: Wateringse Veld 2 sirenes,Ypenburg 5 sirenes Zoetermeer: Palenstein, Rokkeveen
VINEX-locatie Oosterheem: 2 sirenes
Leidschendam-Den Haag: VINEX-locatie Leidschenveen, Forepark en t Lien totaal 5 sirenes
Pijnacker: VINEX-locatie Biesland /Klapwijk 1 sirene Maasland: Koldenhove 1 sirene