Rijksuniversiteit Groningen

28 mei 2002

Nummer 79 28 mei 2002

Aardrijkskunde Olympiade in Groningen

Aardrijkskundekampioen moet inventief en creatief zijn

Noot voor de pers

Van 5 tot en met 7 juni 2002 komen 25 scholieren uit heel Nederland naar de Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen om uit te maken wie zich aardrijkskundekampioen van Nederland mag noemen. De finale van de Aardrijkskunde Olympiade wordt elk jaar in een andere stad gehouden en vindt voor de negende keer plaats.

De finalisten zijn uit de voorronde geselecteerd op grond van een schriftelijke toets. Tijdens de finaledagen wacht de scholieren opnieuw een theorietoets en een veldwerkopdracht op het Groningse platteland. De inhoud van de veldwerkopdracht blijft tot het laatste moment geheim. In ieder geval zullen de kandidaten al hun kennis moeten aanwenden om de inhoudelijke en praktische problemen op te lossen. Naast specifieke geografische vaardigheden zullen inventiviteit en creativiteit hierbij zeker vereist zijn. De kandidaten komen van scholen in Leeuwarden (6), Lochem, Apeldoorn, Meppel, Valkenswaard (3), Kampen (2), Rotterdam (2), Gorinchem (2), Naaldwijk, Stadskanaal (4), Alkmaar (2).

Naast de KNAG-prijs voor de winnaar van het totaalklassement zijn er nog de Bosatlas Aardrijkskunde Olympiade Prijs voor de beste theorietoets en de Waterschapsprijs voor het beste veldwerk. De drie prijswinnaars gaan naar Zuid Afrika om daar Nederland te vertegenwoordigen op de Internationale Aardrijkskunde Olympiade.

Noot voor de pers

Meer informatie over de aardrijkskunde olympiade, de deelnemers of over de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het veldwerk: drs. Alienke Jansen, tel (050)363 39 08, e-mail: g.h.jansen@frw.rug.nl