Erasmus Universiteit Rotterdam

5 juni 2002

Snellere laboratoriumdiagnostiek redt levens

Snelle laboratoriumdiagnostiek van infectieziekten kan het aantal sterftegevallen beperken en de totale medische kosten voor de desbetreffende patiënt duidelijk verminderen. Ramanspectroscopie, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Kees Maquelin is een snel, eenvoudig en goedkoop alternatief, waardoor een arts de optimale zorg kan bieden. Met name ernstig zieke patiënten op de intensive care-afdeling hebben er baat bij. Hij verdedigt op woensdag 5 juni 2002 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn proefschrift Confocale Raman-microspectroscopie, een nieuwe diagnostische techniek in de medische microbiologie.

Om te bepalen welke therapie het meest geschikt is voor de behandeling van een bepaalde infectie, wordt op het microbiologisch laboratorium een kweek gemaakt om zo te achterhalen welk micro-organisme een infectie veroorzaakt. De procedure voor het achterhalen van de identiteit van het micro-organisme en zijn gevoeligheid voor antibiotica, duurt in de meeste gevallen enkele dagen. Echter, voor ernstig zieke patiënten, op de intensive care bijvoorbeeld, kan deze vertraging te lang duren.

Maquelin beschrijft de ontwikkeling en evaluatie van een optische meetmethode, Ramanspectroscopie. Met deze methode, waarvoor het principe in 1928 werd beschreven door de Indiase Nobelprijswinnaar Raman, is het mogelijk om micro-organismen snel te identificeren.

Snelle laboratoriumdiagnostiek kan het aantal sterftegevallen beperken en de totale medische kosten voor de desbetreffende patiënt duidelijk verminderen. Terwijl de routinediagnostiek gemiddeld een à twee dagen nodig heeft om tot een identificatie te komen, is het mogelijk om na zes uur een nauwkeurige identificatie te krijgen op grond van Ramanspectroscopie. Met behulp van laserlicht wordt informatie verkregen over de chemische samenstelling van bijvoorbeeld een bacterie, schimmel of gist. Deze informatie vormt een zeer specifieke 'vingerafdruk' van het micro-organisme. Een computer kan worden getraind om aan de hand van deze vingerafdrukken de verschillende microben te herkennen.

In tegenstelling tot de snelle, maar ingewikkelde DNA technieken (die maar moeizaam een toepassing vinden in de routine diagnostiek) zijn er voor Ramanspectroscopie geen dure chemicaliën nodig en slechts een minimum aan wegwerpmaterialen. Voor de uitvoering van de analyse zijn er bovendien slechts een beperkt aantal handelingen nodig, die eenvoudig kunnen worden geautomatiseerd. Dit biedt een aantrekkelijk perspectief voor diagnostische laboratoria die maar moeizaam de vacatures voor analytisch personeel kunnen opvullen. Veel belangrijker is echter dat Ramanspectroscopie een snel, eenvoudig en goedkoop alternatief biedt voor de microbiologische diagnostiek, waardoor een arts de optimale zorg kan bieden.

Promotor: prof.dr. H.A. Bruining, emeritus hoogleraar Endocriene chirurgie en intensive-care problematiek

Noot voor de pers
Promotie: 5 juni, 15.45 uur
Plaats: Hoboken, Collegezaal 7
Info: bij de promovendus, tel. (010) 408 7117
e-mail: maquelin@heel.fgg.eur.nl

INLINE]