CBS

Daling industriële productie

De industriële productie in april ligt 5,6 procent lager dan in dezelfde maand in 2001. Daarmee is de productie sterker teruggelopen dan in het eerste kwartaal, toen 3,6 procent minder werd geproduceerd dan een jaar eerder. Na correctie voor seizoeninvloeden is in april de productie in vergelijking met maart eveneens gedaald. Opnieuw is de productiedaling het sterkst bij de metaalindustrie. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Sterkere productiedaling vooral bij consumptiegoederen De productiedaling is in april groter dan in de eerste drie maanden van 2002. Daarmee volgt de industriële productie de ontwikkeling van het producentenvertrouwen in de industrie. Het vertrouwen van industriële ondernemers was vanaf december vorig jaar geleidelijk verbeterd, tot en met maart dit jaar. In april daalde het vertrouwen echter weer iets. Deze verslechtering kwam vooral voor rekening van de consumptiegoederenindustrie. Ook de productiegegevens laten een terugval bij de consumptiegoederenindustrie zien. De consumptiegoederenindustrie werkt vooral voor de binnenlandse markt. De oplopende daling van de productie kan dan ook voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan binnenlandse ontwikkelingen. Op de buitenlandse markten gaat het juist relatief beter.

Productiedaling het grootst in metaalindustrie
In april is de productie het sterkst gedaald in de metaalindustrie. Ook in de voorgaande maanden was dat het geval. De productie ligt in april ruim 10 procent onder het niveau van een jaar eerder. De metaal neemt ongeveer eenderde van de totale industriële productie voor zijn rekening. In de aardolie-, chemische- en rubberindustrie ligt de productie in april juist hoger dan een jaar eerder: 1,5 procent. Deze branche heeft een aandeel van circa 20 procent in de totale productie van de industrie. In alle overige onderscheiden bedrijfstakken in de industrie is de productie in april gedaald in vergelijking met een jaar eerder. In de hout-, bouwmaterialen-, meubel- en overige industrie kan de daling (-6,7 procent) in april zijn versterkt door de bouwstaking.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. drs. Gert Buiten, tel. (070) 337 47 78.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-111
5 juni 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht