Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 5-06-2002 Persberichten district heuvelrug, 09.40 uur

Rijden onder invloed

MAARN In de nacht van dinsdag 4 op woensdag 5 juni heeft de politie een man aangehouden voor het rijden onder invloed.

Omstreeks 05.00 uur werd de 55-jarige automobilist uit Maarn op de Maarnse Grondweg aan de kant gezet. Na een eerste blaastest bleek dat de man te veel gedronken had. Hij werd aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het bureau. Hier werd duidelijk dat de man 2,15 promille alcohol in zijn lichaam had. Nadat de bestuurder zijn rijbewijs had ingeleverd werd hij met een rijverbod van 12 uur naar huis gestuurd. De rechter zal uiteindelijk de straf voor de man bepalen.

Bromfietscontrole

WIJK BIJ DUURSTEDE De politie heeft dinsdagmiddag op de Melkwegse Tiendweg een bromfietscontrole uitgevoerd.

Tussen 07.30 en 10.00 uur werden 28 bromfietsen gecontroleerd. In totaal waren 19 bromfietsen niet in orde en werden er 28 bekeuringen uitgeschreven. De bonnen werden uitgeschreven voor onder andere het overschrijden van de constructie snelheid, het niet hebben van een bromfietscertificaat, het niet dragen van een helm, gladde banden, het niet verzekerd en voor ondeugdelijke remmen.

Een bromfiets werd in beslag genomen vanwege een vals framenummer.

Snelheidscontrole

RHENEN Dinsdagmorgen werd op de Grebbeberg een snelheidscontrole uitgevoerd.

Tussen 10.00 en 12.00 uur werden 916 voertuigen gecontroleerd. Hiervan kregen 101 bestuurder een bekeuring voor het overschrijden van de maximum snelheid. Op de Grebbeberg geldt een maximum snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km/u.

ELST Op de Rijksstraatweg heeft de politie tussen 10.30 en 11.45 uur een snelheidscontrole uitgevoerd. Van de 494 gecontroleerde voertuigen kregen 47 bestuurder een bekeuring voor te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 82 km/u.

Start campagne draagplicht autogordel

VEENENDAAL - Op dinsdag 4 juni is in Veenendaal een campagne gestart om de draagplicht van autogordels en het juist gebruik van beveiligingsmiddel tijdens vervoer van kinderen in de auto te bevorderen. Vanaf deze datum wordt hierop extra gecontroleerd in en rondom Veenendaal.

De campagne is een initiatief van de gemeente Veenendaal, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht, Bureau Verkeer onder Controle van de politie en de politie van het district Heuvelrug. Bestuurders en passagiers van personenautos vormen de doelgroep van de handhavings- en voorlichtingscampagne De campagne heeft als doel om mensen bewust te maken van de risicos en de gevolgen die het rijden zonder autogordel of juist beveiligingsmiddel met zich mee brengen.

Kinderen helpen mee met de start
Als eerste aanzet voor het voorlichtingsgedeelte van de campagne werd op dinsdagmiddag 4 juni bij de Basisschool De Schakel aan de Langelaar gegeven. Hier verstrekten 40 enthousiaste kinderen van groep 8 aan ouders die kinderen ophaalden bij De Schakel en de Achtbaan aan het eind van de schooldag informatiemateriaal over gordeldraagplicht en veilig vervoer van kinderen in de auto. Daarnaast verzorgt de gemeente een mailing naar alle basisscholen in Veenendaal met informatie over de campagne en foldermateriaal. Ouders toonden zich geĂŻnteresseerd over het foldermateriaal en gaven aan blij te zijn met de aangereikte informatie.

Bekeuring
De gordeldraagplicht heeft altijd de aandacht van de politie tijdens surveillance en verkeerscontroles. In de komende maanden zullen medewerkers van het Bureau Verkeer Onder Controle een regionaal bureau voor verkeer van de Politie Regio Utrecht speciaal worden ingezet om extra controles hiervoor te houden en het politie district Heuvelrug hierin ondersteunen. Niet alleen ouders van schoolgaande kinderen vormen de doelgroep, maar alle weggebruikers in Veenendaal. Bij overtredingen volgt een bekeuring. De campagne gaat een half jaar duren.

Plan Samen Veilig Ondernemen ondertekent
LEERSUM Op dinsdagavond 4 juni is de eerste informatiemap in het kader van het project Samen Veilig Ondernemen (SVO) uitgereikt door de burgemeester van Leersum Mevr. Feith aan Mevr. Duit, filiaalmanager van drogisterij Het Kruidvat in Leersum. Op korte termijn zullen de overige 80 deelnemende lokale ondernemers ook de informatiemap ontvangen. Bovendien werd bij die uitreiking door de partners de Overeenkomst SVO en het Plan van Aanpak ondertekend.

Partners van dit project zijn de gemeente Leersum, de politie van het district Heuvelrug en alle deelnemende ondernemers vanuit de lokale middenstand, verenigd in het zogeheten SVO-team. Met dit project wordt beoogt om samen met de betreffende ondernemers oplossingen te bedenken om criminaliteit als winkeldiefstal, maar ook vernielingen in het winkel- en uitgaansgebied en bedrijfsterreinen, te voorkomen. Een van de nevendoel is het verhogen van het veiligheidsgevoel bij het publiek. Voor Leersum zou het project betekenen dat er voor de ondernemers onder andere minder inkomstenverlies door criminaliteit en meer veiligheid voor personeel en klant zal zijn.

In de aangeboden map is onder andere informatie gevoegd over preventie tegen diverse vormen van criminaliteit: diefstal, zakkenrollerij, overvallen. Daarnaast zijn preventietips over beveiligingsmethoden en adressen voor de aanschaf van beveiligingsmiddelen bijgevoegd. Ook bevindt zich in het pakket een aangifte formulier zodat de ondernemer op de werkplek bijvoorbeeld bij winkeldiefstal of vernieling al de aangifte kan schrijven. Ver is in het pakket een formulier ingevoegd voor het toepassen van een winkelverbod (ontzegging) .

In het Plan van Aanpak worden diverse acties op korte en lange termijn vermeld. Zo zullen de ondernemers gebruik kunnen maken van een gratis, op de eigen zaak toegesneden, beveiligingsadvies. Verder kan het personeel training krijgen over Hoe om te gaan met agressie, geweld en overvallen en een workshop winkelcriminaliteit volgen. Daarnaast worden door de ondernemers in overleg met de wijkagenten meldpunten opgezet in het winkelgebied waar ondernemers en publiek snel informatie kwijt kunnen in belang van de veiligheid en leefbaarheid. Tevens worden huisregels vastgelegd en bekendgemaakt.