Politie Midden- en West Brabant

Politie gaat radarcontroles houden op N 389

Datum: 5/6/2002
Auteur: Jan Clarijs

Het verkeershandhavingsteam van de politie Midden en West Brabant gaat vanaf half juni intensief op snelheid controleren op de provinciale weg, de N389, tussen Zevenbergen en Etten- Leur. De eerste tijd zal er vrijwel dagelijks en op verschillende tijdstippen worden gecontroleerd.
De controles hebben tot doel om het aantal snelheidsovertredingen op deze weg naar beneden te brengen met het gevolg dat er daardoor minder aanrijdingen gebeuren en het aantal verkeersslachtoffers daalt. Om de weggebruikers te attenderen op de controles zijn de bekende blauwe mottoborden al geplaatst.

De N389 staat bekend als een weg waar veel ongelukken gebeuren. Tussen 1996 en 2000 gebeurden er 110 aanrijdingen. Daarvan waren er 24 waarbij 31 mensen gewond raakten. Er vielen 2 doden en 11 mensen raakten zodanig zwaar gewond dat ze daarvoor in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Uit cijfers van het Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid blijkt verder dat op deze weg de laatste 3 jaar gemiddeld 6 aanrijdingen gebeurden waarbij mensen gewond raakten. Om die reden is deze weg vorig jaar dan ook als black spot aangemerkt. Tussen politie en provincie is er vervolgens overleg gestart en is besloten dit traject toe te voegen aan de 30 trajecten in de regio waar de politie al intensief op snelheid controleert. Daarvoor zullen de eerste 2 jaar de controles gehouden worden met behulp van radarautos en wordt daarna bekeken of permanente handhaving met behulp van flitskasten nodig is.

Om achteraf te kunnen beoordelen of de controles effect hebben op het rijgedrag van de weggebruikers worden tijdens de controleperiode ook voortdurend metingen gedaan. De eerste, de zogenaamde 0-meting, is in november vorig jaar gehouden. Op verschillende dagen in de week en in het weekend zijn de gereden snelheden gemeten en kwam in beeld hoeveel procent van de weggebruikers op deze weg harder rijdt dan de toegestane 80 km per uur. Het percentage overtreders was verschillend. Op werkdagen schommelde dat percentage rond de 17. In het weekend daarentegen waren die cijfers beduidend hoger. De meting gaf waardes te zien tussen 21 en 32 procent.