Provincie Limburg

Ruim 100.000,- voor activiteitencentrum Plinthos

Plinthos, de oude steenfabriek gelegen in het dal van de Geleenbeek in het natuurgebied Daniken, krijgt van het College van Gedeputeerde Staten een subsidie van 110.500,- voor een adequate en flexibele inrichting. Die is nodig ter ondersteuning van alle activiteiten die in het gebouw gehouden gaan worden en voor de huisvesting van enkele instellingen.

De restauratie van de oude steenfabriek Plinthos is in maart 2002 door de Provincie Limburg financieel ondersteund met een kanjersubsidie van 115.500,- voor het herstel en de instandhouding van het casco, een beschermd monument. Inmiddels is de unieke steenfabriek met ringoven gerestaureerd. Nu is de inrichting van het multifunctionele gebouw aan de orde. Het gebouw zal onderdak bieden aan een museum, bezoekerscentrum, kantoorruimten (voor Landschapspark De Graven, CNME, Stichting Buitenkans) en als verblijf voor vleermuizen.

Plinthos is gelegen in het natuurgebied Daniken en de activiteiten vanuit het gebouw hebben een directe relatie met die omgeving en andersom. De herbestemming van het monumentale gebouw in de vorm zoals dat hier gebeurt sluit goed aan bij de doelstellingen uit het Plan van Aanpak Vitaal Platteland Zuid Limburg. De organisaties en de activiteiten vervullen een belangrijke rol in de vitalisering van het omliggende gebied. Belangrijke aspecten hierin zijn de (ecologische) verbetering van de beken, de ontwikkeling van meer natuur en bos, het aanleggen van fiets- en wandelpaden en het combineren van zorg met natuurbeheer. Ook de functie die Plinthos krijgt op het terrein van natuur- en milieueducatie levert een positieve bijdrage aan het natuur-beleving en aan de zorg die mensen kunnen besteden aan de natuur, vinden GS. Omdat het project breed gedragen wordt door de regio heeft de Provincie een bijdrage aan de inrichtingskosten toegekend van ruim 110.000,- uit de gelden voor Zuid-Limburg, Vitaal Platteland 2002.
5-6-2002 10:39