Ingezonden persbericht


Persbericht


Onderwerpen Psy, tijdschrift over de geestelijke gezondheidszorg Nummer 7, verschijningsdatum 6 juni 2002

Geen tijd voor inzicht
Inzichtgevende psychotherapie dreigt te verdwijnen uit het aanbod van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Kort, snel en efficiënt is het antwoord op wachtlijsten en tijdgeest. De cognitieve gedragstherapie floreert. Psychoanalytici worden vervangen door gedragstherapeuten. Navraag bij zo'n tien riagg's of ggz-instellingen leert dat persoonlijke groei uit is. Daarvoor moet je naar de vrijgevestigde psychotherapeut. De korte behandelingen die de instellingen bieden, zijn gericht op snelle vermindering van klachten. Het brede aanbod dat riagg's van oudsher kenmerkte, dreigt te verschralen, zo vrezen sommigen. 'Mensen met borderline en ernstige trauma's worden daarvan de dupe.' Anderen vinden het een goede zaak dat patiënten met levensproblemen naar het vrije circuit vertrekken. 'Wij kunnen nu meer doen voor cliënten met ernstige pathologie. Die hebben ons het hardst nodig. Zij worden nu beter geholpen dan vroeger.'

De Waan
Een grote kunstmanifestatie in Venray markeert het honderjarig bestaan van de psychiatrie in deze streek. Met een expositie van zeventien internationaal erkende kunstenaars in het parkachtige terrein van het voormalige St. Annagesticht wordt de vraag opgeworpen wie of wat nou eigenlijk gek is. De speciaal voor de tentoonstelling vervaardigde kunstwerken vormen een eerbetoon aan de patiënten die de afgelopen eeuw in Venray hun leven hebben gesleten. Een leven dat niet zelden eindigde op het kerkhof van het gesticht. Naast de expositie worden tot 1 oktober theater-, poëzie- en muziekvoorstellingen georganiseerd.

Manager in cliëntenzaken
'De geestelijke gezondheidszorg is een gesloten, behoudende wereld met veel aandacht voor ingenomen posities en weinig vernieuwingsdrang.' Dat is de eerste impressie van Marcel Kaarsgaren, de nieuwe directeur van de LPR, de landelijke koepel van patiënten- en bewonersraden in de ggz. Maar ook de LPR zelf ontkomt niet aan een hard oordeel: 'Alleen kritiek hebben is me te makkelijk. Je moeten ook medeverantwoordelijk durven worden voor het beleid, vuile handen maken.' Kaarsgaren wil afrekenen met goedbedoeld idealisme. Planning & control en professionalisering, zo luidt zijn boodschap.

Opinie: Biologische psychiatrie is debacle
Psychiater Jos de Kroon onderwerpt 'het gouden kalf van de biologische psychiatrie' aan een kritische analyse. Medicijnen, hersenscans, een klopjacht op de genen. Wat heeft het opgeleverd? De psychische ellende is geenszins afgenomen, de oorzaken van psychische ziekten zijn niet gevonden. Een pleidooi voor de kracht van het woord.

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie: Telefoon: 030 2874020
E-mail: redactie@psy.nl