Gemeente Zwolle

Preventieve bestrijdingsmethode iepziekte Datum uitgave: 04-06-2002
Onderwerp :Milieu en woonomgeving
Om te voorkomen dat de iepziekte dit jaar weer toeslaat, start de gemeente met een preventieve bestrijdingsmethode. Wethouder Pot zal woensdagmiddag, samen met specialisten van ingenieursbureau Arcadis-bomendienst, een aantal gezonde iepen in de Aa-landen voorzien van een injectie.

Sinds de dertiger jaren worden iepen in Nederland al aangetast door de iepziekte. Honderdduizenden iepen zijn sindsdien door de ziekte geveld. De iepziekte ontstaat doordat een schimmel de houtvaten in de stam en takken van de iep verstopt. Die houtvaten zijn de aders van de boom. Door de verstoppingen krijgen de bladeren geen voedingsstoffen en water meer. De boom is dan ten dode opgeschreven. De schimmel wordt overgebracht door de iepenspintkever. Deze kevers vliegen van mei tot en met september. De iep-ziekte manifesteert zich daarom hoofdzakelijk in de zomermaanden. Om de kans op verspreiding klein te houden, mogen geen zieke of verzwakte bomen in de omgeving aanwezig zijn. Dit betekent dat bij beheersing van de iepziekte de nadruk ligt op regelmatige controle van de bomen. Aangetaste iepen moeten binnen vier weken gerooid en onschadelijk gemaakt worden. Wortelcontact met buurbomen moet ook verbroken worden.

In de provincies Friesland en Groningen is inmiddels succes geboekt met het preventieve biologische bestrijdingsmiddel Dutch Trig. In navolging hierop is in Zwolle besloten te starten met dit middel. Gezonde iepen worden geïnjecteerd met een schimmel. Hierdoor ontwikkelen deze bomen een afweerreactie, die ervoor zorgt dat ze voor één seizoen resistent worden tegen de iepziekteschimmel. Deze methode heeft alleen succes als de iepen, die men behandelt, gezond en vrij van de iepziekte zijn. Er mag ook geen wortelcontact zijn geweest met bomen met iepziekte. In Zwolle worden nu een aantal bomen geselecteerd, die in aanmerking komen voor deze methode.

De start van deze actie vindt woensdagmiddag 5 juni om 16.30 uur plaats in de Amstel, Aa-landen Zuid. Wethouder Pot zal op symbolische wijze de eerste van zeventien gezonde iepen injecteren met het middel. Voorafgaand krijgt ook de oudste Zwolse iep in de Huygensstraat een preventieve injectie.

Bron: Communicatie
Datum van 04-06-2002 tot 10-06-2002