GYURI VERGOUW

Strafschop.nl reikt buurlanden helpende hand

Op het WK 2002 blijkt bijna dagelijks dat de strafschop, meer dan ooit, een beslissend onderdeel is geworden van het hedendaagse voetbal. De website strafschop.nl, gericht op kennisverspreiding over strafschoppen, biedt gedurende het WK 2002 daarom een nieuwe dienst aan. Bezoekers kunnen vanaf vandaag nu ook hun 5 favoriete strafschopnemers kiezen uit de selecties van België, Duitsland en Engeland. Op deze wijze worden op democratische wijze de beste spelers geselecteerd voor mogelijke shoot-outs.

Tijdens het WK 202 kan de winst van onder meer Brazilië, Mexico en het gelijkspel van Zuid-Afrika in de eerste ronde geheel op het conto van de penalty worden geschreven. In het verleden is de strafschop beslissend geweest tijdens vele WK's en EK's (denk aan 1992, 1994, 1996, 1998 en 2000). Dit weet voetbalminnend Nederland als geen ander.

Ook onze buurlanden hebben op het gebied van de strafschop ruime ervaring. De Duitsers staan bekend als DE winnaars van menig penalty shoot-out. De vernedering in de finale van het EK 1976 door de fantastische penalty van de Tsjech Panenka, leidde er indirect toe dat de Duitsers daarna nauwelijks nog strafschoppen misten. Ook de Belgen hebben positieve strafschop ervaringen en denken met veel genoegen terug aan de winst tegen Spanje in de kwartfinale van het WK 1986, toen doelman Jean-Marie Pfaff de beslissende strafschop stopte.

De Engelsen daarentegen, hebben een met Nederland vergelijkbaar strafschop-syndroom. Verlies tegen de Duitsers en Argentijnen tijdens recente wereldkampioenschappen (1990 en 1998) alsmede verlies via strafschoppen bij het EK in eigen land (1996) hebben de belangstelling voor het onderwerp in Engeland sterk aangewakkerd. Volgens de laatste berichten heeft Bondscoach Ericsson de spelers opgedragen flink op strafschoppen te oefenen. Het blijft dan echter wel belangrijk dat op de juiste wijze wordt getraind. Ook moeten de Engelsen na hun slechte spel in de eerste wedstrijd, natuurlijk nog wel de volgende ronde halen, want pas dan zijn er penalty shoot-outs.

De 'strafschop-democratie'-faciliteit heeft al vele duizenden stemmen op de Nederlandse selectie spelers geteld. De top 5 van de afgelopen 2 jaar wordt gevormd door Kluivert, Bergkamp, De Boer, Van Hooydonk en Stam. Hierbij dient aangetekend te worden dat Kluivert en De Boer een enorme voorsprong hadden opgebouwd voor en tijdens EURO 2000, een voorsprong die in de loop der tijd sterk is teruggelopen. De opkomst van zowel Bergkamp als Van Hooijdonk is uitermate groot geweest in de laatste 6 maanden. Na het WK zal de vernieuwde Oranje selectie, inclusief bijvoorbeeld Van Nistelrooij (langdurig geblesseerd in genoemde periode) en Van Bommel, worden opgenomen op de site.

Strafschop.nl ( ook www.penalty.nl) is een initiatief van Gyuri Vergouw en is gebaseerd op het succesvolle boek 'De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty', dat kort voor Euro 2000 uitkwam. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gyuri Vergouw op vergouw@vergouw.com of via 06-25554862.


05 jun 02 13:09