Waterschap Zuiderzeeland

02-04
Lelystad, 5 juni 2002

Verstandig omgaan met bevochte kansen

Waterschap gaat werken aan samenwerking en maatwerk bij ibatisering

Het college van Dijkgraaf en Heemraden van het Waterschap Zuiderzeeland wil, samen met de provincie Flevoland en de gemeenten in haar beheersgebied de ibatisering van het buitengebied verder uitwerken. De resultaten zullen aan de Algemene Vergadering van het waterschap worden voorgelegd. Het college pakt daarmee de mogelijkheden op die de Tweede Kamer en de minister van VROM hebben gegeven. Dijkgraaf Henk Tiesinga van het Waterschap Zuiderzeeland maakte dit woensdag bekend tijdens een symposium van het project ´Iba´s in Beeld´ te Creil.

Vanaf 2005 mogen alle woningen in het buitengebied die nog niet zijn aangesloten op de riolering niet meer ongezuiverd lozen op het oppervlaktewater. Vanaf 1 januari 2005 hebben de gemeenten de zorg voor dat beleid. Vorig jaar was het geluid uit den Haag nog dat bij iedere woning een 6m² septictank moest liggen. Bij de start van het project "Iba´s in Beeld", juni 2001, heeft dijkgraaf Henk Tiesinga aangegeven dat onverstandig beleid te vinden. "Veel woningen in ons gebied zijn al aangesloten op een 3m² septictank. Het alsnog overgaan op een tank met dubbele inhoud is een dure oplossing met een beperkt milieurendement. Laten we verstandig omgaan met onverstandig beleid." sprak hij toen. "Nu blijkt dat in Den Haag naar dit geluid, dat door velen in de regio is opgepakt, is geluisterd, moeten we met de door ons bevochten kansen verstandig omgaan." Zegt hij nu.

Het college denkt daarbij aan het volgende:

- rioleren waar rioleren verantwoord is;

- vóór 1 januari 2005 in het niet gerioleerde kwetsbare gebied van Flevoland alle locaties van een IBA plus-systeem voorzien; dat betreft circa 330 locaties;
- in het niet kwetsbare gebied in een periode van 20 jaren alle (circa 3800) percelen van een IBA plus-systeem voorzien;
- samen met de gemeenten een organisatievorm bedenken hoe de realisatie van de IBA plus-systemen invulling te geven.
Het college wil dit, samen met de gemeente en de provincie, oppakken en het resultaat aan de Algemene Vergadering van het waterschap voorleggen.


---



Waterschap Zuiderzeeland