---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Oefening Dynamic Mix in Spanje (Hennie Keeris)

Luchtmacht geleide wapens vallen 'Spanje' aan

05-06-2002

In tegenstelling tot wat in de lijn der verwachting ligt, zorgt een afvaardiging van de Groep Geleide Wapens (GGW) van de Luchtmachtbasis De Peel bij een oefening in Spanje niet voor de verdediging van de NAVO-troepen. Tijdens Dynamic Mix 2002 maken zij namelijk deel uit van de 'opposing forces', de tegenstanders van de NAVO.

Dynamic Mix speelt zich af op de zuidflank en is een van de grootste NAVO-oefeningen. Dit maal zijn Spanje, inclusief de Canarische Eilanden, en Portugal het strijdtoneel waar in totaal zo'n zeventienduizend militairen hun kunnen mogen bewijzen. Dertien naties doen aan de oefening mee en ook Nederland vaardigt diverse delegaties af. De kleinste detachementen bevinden zich bij het Air Operations Center in Madrid waar enkele militairen van het Hoofdkwartier van de KLu en het radarstation van Nieuw Milligen zijn ondergebracht. De landmacht levert ongeveer veertig militairen van het Korps Commando Troepen op de vliegbasis Albacete, de marine zo'n twintig op de vliegbasis Moron. Het grootste detachement van ruim 290 luchtmachters van de GGW streek neer op en rond de vliegbasis Zaragoza. Opmerkelijk is dat daarbij ook drie reservisten mee op pad zijn, terwijl op luchtmachtbasis de Peel een groter aantal van hen bewakingstaken overneemt van actief militair personeel dat op oefening is in Spanje.

De geleide wapens van het 801 Squadron opereren als Triple Air Defence: twee vuureenheden, fireplatoons (FP's) genoemd, zijn uitgerust met de Hawk-raket tegen doelen op middellange afstand en staan op een heuvelrug op zo'n vijftien kilometer afstand van de basis. Een FP is uitgerust met de Patriot-raket tegen doelen op grote afstand en staat op de vliegbasis zelf. "De reden waarom wij met deze verdedigingsmiddelen juist bij de 'agressor' horen is goed te verklaren", zegt hoofd operatiën majoor Ben Kamstra. "Wij willen met onze wapensystemen zoveel mogelijk vliegtuigen onderscheppen. En omdat de NAVO-troepen in de meerderheid zijn, voeren ze veelvuldig aanvallen uit op onze stellingen waardoor wij veel zogenoemde 'engagements' kunnen uitvoeren. Met acht dagen oefening achter de rug, waren dat er tot nu toe al ruim honderd voor de Hawk- en Patriot-stellingen. Voor de verdediging op korte afstand beschikken we echter ook nog over de draagbare Stinger-projectielen. Ook daarmee hebben we al ruim dertig keer een vliegtuig neergehaald."

Dat laatste moet fictief worden gezien want de geleide wapens oefenen in Spanje 'droog'. Kamstra: "Zodra deze oefening is afgelopen vertrekken we naar Kreta waar op het NAVO-schietterrein de jaarlijkse 'live firing' plaatsvindt. In een tweeweekse oefenperiode worden daar van elk type raket een aantal exemplaren afgevuurd." (Foto's: Hennie Keeris)

Foto: Oefening Dynamic Mix in Spanje (Hennie Keeris)