Raad voor de Transportveiligheid

RAAD V D TRANSPORTVEILIGHEID

Hogere prioriteit voor veiligheid

Embargo tot woensdag 5 juni 2002, 16.00 uur

PERSBERICHT 5 juni 2002 Mr. Pieter van Vollenhoven tijdens congres over voorkómen van rampen:
HOGERE PRIORITEIT VOOR VEILIGHEID, MEER SAMENHANG IN

VEILIGHEIDSBELEID
Op het congres 'Nu voorkomen van een ramp of straks ....vóórkomen', op 5 juni 2002 in Amsterdam, stelde mr. Pieter van Vollenhoven, als voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid en beoogd voorzitter van de nieuwe 'Onderzoeksraad voor Veiligheid', dat, als men rampen wil voorkomen, het onderwerp 'veiligheid' in de breedste zin des woords een veel hogere prioriteit dient te krijgen. Thans wordt veelal de schijnwerper gericht op de criminaliteitsbestrijding.
Veiligheid is echter veel breder en de zorg ervoor wordt gekenmerkt door een sterk verkokerd karakter. Door het sectorale denken vindt weinig coördinatie plaats. Zowel op het terrein van de regelgeving, als met betrekking tot het toezicht houden op de vele regels. Een ieder draagt zijn eigen verantwoordelijkheid en men is huiverig zijn vingers te branden aan elkaars werkterrein.
De heer Van Vollenhoven bepleit om in Nederland te komen tot een goed uitgerust coördinerend Minister voor het totale veiligheidsbeleid. Dit zou de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kunnen zijn, of een afzonderlijke Minister voor Veiligheid. Bij de huidige coördinatie ligt het accent voornamelijk op de
criminaliteitsbestrijding.
Vervolgens zou de heer Van Vollenhoven er voorstander van zijn om in Nederland te komen tot een verplichte Veiligheidseffectrapportage (VER). Een VER kan enerzijds helpen bewerkstelligen dat bij een project 'alle' veiligheidsaspecten de revue zullen passeren; anderzijds kan een VER ertoe bijdragen, dat afwegingen omtrent veiligheidsbeslissingen 'transparanter' worden genomen. Wat kan men bijvoorbeeld van het redden en de brandweer verwachten, bij een bepaald aantal nooduitgangen?

De ervaring heeft genoegzaam aangetoond, dat het onderwerp 'veiligheid' gemakkelijk het onderspit kan delven, als het wordt afgewogen tegenover andere, met name economische belangen. Een onafhankelijk onderzoek kan na een ramp een dergelijke gang van zaken openbaren en met aanbevelingen komen ter voorkomen van dergelijke ongevallen in de toekomst. Maar waar de samenleving vooral bij gebaat is, dat is dat alles wordt gedaan om nú rampen te voorkomen, aldus de heer Van Vollenhoven.