Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 5 juni 2002

Ugandese Kinderen in Dierenpark Amersfoort

Afrikaans dansoptreden versterkt de aandacht voor het Grote Roofdieren Project in Uganda

Morgenmiddag om 15:00 uur is er een spectaculair dans- en muziekoptreden in Dierenpark Amersfoort. Het optreden wordt uitgevoerd door Kayda Cultural Troupe, een groep van 30 jongeren van de Stichting Kinderen van Uganda. Met dit optreden vraagt Dierenpark Amersfoort om extra aandacht voor de exclusieve avondopenstelling op 29 juni ten behoeve van de bescherming van grote roofdieren in Uganda.

In Afrikaanse landen, spelen dans en muziek een belangrijke rol in de samenleving. Met dans en muziek worden sociale gebeurtenissen uitgebeeld zoals huwelijken, jachtpartijen en inwijdingsrituelen. Zo ook in Uganda, waar de jongeren van Kayda Cultural Troupe vandaan komen. Om 14:30 uur arriveren zij in het park. Het optreden begint om 15:00 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Na het optreden zal de groep kinderen het park bezichtigen, waarbij ze uitleg krijgen over het Grote Roofdieren Project in Uganda.

Het Grote Roofdieren Project in Uganda
Het optreden van de Ugandese kinderen vindt plaats in het kader van de exclusieve avondopenstelling en benefietconcert op 29 juni 2002. Dan speelt het AJO Jeugd Symfonie Orkest het muziekstuk 'The Planets' van Gustav Holst (1874 -1934), aangevuld met 'The Earth'. Een suite gecomponeerd door de 19-jarige Joey Roukens. De totale opbrengst van dit evenement gaat naar het Grote Roofdieren Project in Uganda. Het project, dat is verbonden aan de Makarere universiteit van Kampala, inventariseert de grootte en samenstelling van roofdieren zoals leeuwen, hyena's en cheeta's in het wild. Een veterinair onderzoek verbetert bovendien het beeld van het aantal virusziekten dat voorkomt onder deze roofdieren. Naast kennis en financiële middelen krijgen de mensen in Uganda ook een steuntje in de rug door de aandacht die op hun project wordt gevestigd.

Ugandese straatkinderen
De Stichting Kinderen van Uganda zamelt eveneens geld in om kleinschalige projecten in Uganda te ondersteunen. Een van die projecten is Kayda Cultural Troupe. Kayda helpt straatkinderen uit Kampala om te ontsnappen aan het harde en gevaarlijke straatleven en om werk te vinden. Een aantal van deze kinderen doen via het project mee aan de dans, zang en percussiegroep die op 6 juni in park optreedt.

Extra aandacht voor natuurbescherming
Door het optreden van Kayda te combineren met een speciale rondleiding in het park, hoopt Dierenpark Amersfoort de Ugandese kinderen het belang van natuurbescherming en soortbehoud in hun land bij te brengen. Daarnaast wil het park extra aandacht vestigen op het benefietconcert 'Africa at the Zoo' op 29 juni in het park. De kaartverkoop is nu gestart! Geïnteresseerden kunnen bellen naar de Afdeling Evenementen van het park. Telefoon 033 4227 144.