Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-148

Den Haag, 5 juni 2002

Belastingdienst: baten-lastendienst vanaf 1 januari 2003

De Ministerraad heeft op 28 maart 2002 goedkeuring gegeven aan het instellen van de Belastingdienst als baten-lastendienst. Dit onder voorbehoud dat het financiële beheer bij de Belastingdienst volgens de Algemene Rekenkamer geen tekortkomingen vertoont. Op 5 juni jl. heeft de Algemene Rekenkamer het Rechtmatigheidsonderzoek 2001 gepubliceerd. Volgens dit onderzoek zijn er geen belemmeringen om te komen tot een baten-lastendienst. Hierop heeft minister Zalm de Tweede Kamer vandaag een brief gezonden waarin de instelling van de Belastingdienst als baten-lastendienst wordt toegelicht.

Het is de bedoeling dat de Belastingdienst op 1 januari 2003 overstapt naar deze nieuwe vorm van bedrijfsvoering. Een baten-lastendienst stuurt op hoeveelheid producten, de kosten van de organisatie én de kwaliteit van de producten. Om hierop te kunnen sturen is een andere financiële administratie nodig dan de huidige (kas)administratie: het baten-lastenstelsel (BLS).

Om te komen tot onder andere kostenbeheersing in het logistiek proces en optimalisering van de doelmatigheid en flexibiliteit is het noodzakelijk te kunnen werken met kostprijzen. Dit is mogelijk met het baten-lastenstelsel, een overgang van input- naar outputbudgettering. Met behulp van dit stelsel kunnen uitgaven en ontvangsten aan de perioden worden toegerekend waarop ze betrekking hebben. Van tevoren wordt aangegeven welke resultaten de Belastingdienst wil bereiken, wat daarvoor wordt gedaan en wat dat gaat kosten. Hierover wordt vervolgens verantwoording afgelegd. Dit sluit aan bij VBTB, het overheidsbrede project Van Beleidsbegroting Tot Beleidsverantwoording. Hiermee wordt een relatie gelegd tussen het voorgenomen beleid, de uiteindelijke resultaten en de gemaakte kosten. Door de overgang naar het baten-lastenstelsel wordt meer dan voorheen duidelijk waar het budget voor de Belastingdienst aan ten goede komt.

De aanbiedingsbrief en de onderliggende stukken zijn te vinden op de internetsite van het ministerie van Financiën: http://www.minfin.nl/dgb02-7.doc

Woordvoerder: drs. P.A.W. Lamers