Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Internationale NGO's doen noodoproep aan VN

Amsterdam/Bali, 5 juni 2002 --- Ruim 160 niet-gouvernementele organisaties (NGO's), waaronder Milieudefensie, hebben vandaag een dringende oproep gedaan aan de Verenigde Naties om te voorkomen dat internationale milieuverdragen worden uitgehold door de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Vandaag hebben zij op Bali hun noodkreet aangeboden aan plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN Louise Frechette. Het Indonesische eiland is het decor van de laatste voorbereidende besprekingen voor de wereldduurzaamheidsconferentie (World Summit on Sustainable Development), die van 26 augustus tot 4 september in Johannesburg (Zuid-Afrika) plaatsvindt.

Volgens de NGO's heeft de snelle ontwikkeling van de WTO een negatief effect op de ontwikkeling van milieuverdragen, zoals het Kyoto-protocol over klimaat. Milieu-onderhandelaars zijn bang om verdragen op te stellen die landen kunnen dwingen maatregelen te nemen die in strijd zijn met de WTO. Om deze patstelling te doorbreken, moet volgens de NGO's tijdens de VN-top in Johannesburg een verklaring worden getekend dat internationale milieuverdragen niet ondergeschikt mogen worden aan de WTO.

De in totaal 163 NGO's komen uit vijftig verschillende landen, negentien van hen uit Nederland. Zij vertegenwoordigen diverse sociale bewegingen: onder andere de milieubeweging, ontwikkelingsorganisaties, mensenrechtenorganisaties, de vakbeweging, en de vrouwenbeweging.

De ondertekenende Nederlandse organisaties zijn: ANPED, Both ENDS, COS Groningen, De Kleine Aarde, European Christian Environmental Network (ECEN), Evert Vermeer Stichting, Groen Front, HIVOS, Milieudefensie, Meldpunten Netwerk Gezondheid en Milieu, Move Your World, Novib / Oxfam Netherlands, Programma Duurzame Ontwikkeling van de KU Nijmegen, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Stichting Aarde, Transnational Institute (TNI), Vrouwen Alliantie, Vereniging INZET, Werkgroep Globalisering DD.

Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting, telefoon 020 5507 333 Website: www.milieudefensie.nl Aanvullende informatie: wssd@foeeurope.org


---