Gemeente Leeuwarden

Fundament Regiovisie Stadsregio Leeuwarden-Westergozone gereed

Het Fundament van de Regiovisie Stadsregio Leeuwarden en de Westergozone is gereed. Dit rapport brengt de ruimtelijke inrichting van de regio in beeld: het landschap, de waterstructuren en de infrastructuur. Daarnaast staat in het rapport een inventarisatie van de bestaande plannen tot 2010, bestuurlijke ambities en trends en ontwikkelingen tot 2030.

Het Fundament vormt de basis van de ontwikkeling van de Regiovisie, die de gemeenten van de Stadsregio Leeuwarden en de Westergozone, de waterschappen en de provincie Fryslân gaan maken. Deze toekomstvisie geeft een beeld van de meest gewenste ruimtelijke inrichting van de regio. Aanleiding hiervoor is de verschijning van de Vijfde nota ruimtelijke ordening, de komende herziening van het streekplan en de ondertekening van het Regioconvenant (Stadsregio Leeuwarden-Provincie Fryslân). Omdat de ontwikkelingen in de Westergozone en die in de Stadsregio nauw met elkaar samenhangen, wordt de visievorming gezamenlijk aangepakt.

De Stuurgroep Regiovisie heeft, na raadpleging van de besturen van de partners in de regio, besloten dat het Fundament voldoende inzicht biedt in de ontwikkelingen om de tweede fase van het proces in te gaan. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels van start gegaan. Er worden scenarios ontworpen, ontwikkelingsrichtingen geschetst en kaartbeelden ontwikkeld. Ook wordt samenwerkingsmodel voor de deelnemende partijen gemaakt. De Regiovisie zal in het voorjaar van 2003 gereed zijn.

U vindt het Fundament op de website van de provincie Fryslân (www.fryslan.nl).