MERCER HUMAN RESOURCE CONSULTI

Europese bedrijven bezuinigen meer op kosten dan Amerikaanse

Mondiaal onderzoek: uitwerking van de economische neergang op bedrijfsvoering en werkgelegenheid

Amstelveen, 6 juni 2002 - Mercer Human Resource Consulting heeft in een onderzoek onder meer dan 1.000 bedrijven wereldwijd de uitwerking van de economische neergang op de bedrijfsprestaties en de werkgelegenheidsstrategieën in kaart gebracht. Het onderzoek, dat rond de jaarwisseling 2001-2002 door Mercer HRC is verricht, toont aan dat de helft van de onderzochte werkgevers (50%) vorig jaar een terugval in de omzet heeft moeten noteren, terwijl 42% zelfs een lagere winst moest rapporteren.

Op het gebied van de algehele maatregelen voor kostenvermindering, zoals het snijden in de onkosten, training en overige vormen van beheersbare kosten heeft 88% van de Europese bedrijven een kostenverminderingsregeling doorgevoerd, afgezet tegen maar 65% van de Amerikaanse bedrijven.

Als reactie op de neergang hebben bedrijven een hele reeks bedrijfsmaatregelen doorgevoerd. Zeven op de tien bedrijven (71%) zegt een kostenverminderingregeling te hebben ingevoerd, terwijl de helft (51%) een gedeeltelijke reorganisatie van de bedrijfsstructuur is aangegaan. Bijna een derde (31%) heeft de bedrijfsactiviteiten ingekrompen door onder de maat presterende activiteiten te verkopen, te verminderen of te ontmantelen.

Gebleken is dat marketinginitiatieven minder te lijden hebben gehad. Slechts 9% heeft de introductie van nieuwe producten uitgesteld en een vergelijkbaar cijfer gaat op voor introducties op nieuwe markten. In 23% van de gevallen had de neergang wel invloed op de besluitvoering omtrent de introductie van nieuwe distributie- en prijsstellingsinitiatieven.
Maatregelen om te snijden in de loonkosten stonden hoger op de agenda. Bijna de helft van de werkgevers (46%) heeft echter een stop op de wervingsactiviteiten ingesteld en slechts iets minder dan een derde (31%) heeft het totale personeelsbestand teruggebracht door ontslagen. Drie op de tien bedrijven (30%) heeft de jaarlijkse gemiddelde salarissen verlaagd, terwijl één op de vijf (21 %) een loonstop heeft ingesteld. Slechts een klein deel van de werkgevers (8%) ging ertoe over om binnen hun organisatie een reductie van de lonen door te voeren.

De diverse kostenbesparende maatregelen werden wereldwijd vrij evenredig doorgevoerd, op een paar regionale uitzonderingen na. Een stop op de wervingsactiviteiten kwam iets minder vaak voor in de VS (40%) dan bijvoorbeeld in Azië (60%). Daar staat tegenover dat maar liefst 25% van de Amerikaanse werkgevers terughoudend was ten aanzien van loonstijgingen, in vergelijking tot slechts 10% in Australië. Daarnaast vonden er vorig jaar bij 30% van de Amerikaanse werkgevers ontslagen plaats, dit echter in tegenstelling tot maar liefst 42% van de werkgevers in Zuid- en Midden-Amerika.

Het heeft ons verrast dat veel van de maatregelen voor kostenbeheersing wereldwijd even radicaal waren als in de VS. Dit geeft eens te meer aan hoe verreikend de invloed is van de Amerikaanse conjunctuur op de wereldeconomie, zei Safarina Kardany, hoofdonderzoeker bij Mercer Human Resource Consulting. In sommige regios hebben wij wel, van land tot land, de nodige verschillen in de uitwerking op de bedrijfsvoering kunnen constateren. Singapore en Hongkong zijn bijvoorbeeld getroffen door een flinke toename van de werkeloosheid. Veel bedrijven hebben daar ontslagregelingen en loonstoppen doorgevoerd. China is er daarentegen redelijk ongeschonden uitgekomen, aldus mevrouw Kardany.

Noot voor de redactie,