Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Brandstoffenbedrijf CAO

Afgelopen woensdag 5 juni hebben wij, CNV Dienstenbond, met uw werkgever opnieuw overlegd over uw CAO.

Tijdens dit overleg hebben wij onder meer de onderwerpen loonsverhoging, het schrappen van artikel 4.4. van de CAO, VUT-regeling en de Wet verbetering poortwachter besproken.

Loonsverhoging
Loonsverhoging van 2% en tegelijkertijd een verlaging van de door u betaalde pensioenpremie met 1% is het voorstel van uw werkgever geweest. Concreet zou dit betekenen dat uw salaris ong. 3% vooruit zou gaan. Wij hebben duidelijk laten blijken dat wij niet erg gecharmeerd waren van dit voorstel. Volgende overlegronde komen wij uitgebreid hierop terug.

VUT-prépensioenpremie
De werkgevers vinden de VUT-prépensioenpremie van 10,4% van de totale loonsom veel te hoog (u betaalt hier zelf 4,85% van). Met de omzetting van VUT naar prepensioen in 1998 is er van uit gegaan dat deze premie uiteindelijk omlaag zou kunnen. De komende tien jaar is dit echter niet het geval. Werkgevers zijn bang dat hierdoor bedrijven zich steeds meer gaan onttrekken aan deze regeling en onze sector.

De overgangsregeling is een soort van VUT regeling en deze loopt per 1 januari as. af. De keus is dan om deze weer te verlengen met vijf jaar of de regeling om te zetten in een volledig geïntegreerde prépensioenregeling (voordeel: eenvoudigere regeling en meer kapitaal mee te nemen in geval van verlaten van de branche). Dit laatste heeft de voorkeur maar daarbij blijft de premie van 10,4 ongewijzigd.

In elk geval gaan er dus zaken veranderen per 1 januari as. en de werkgevers willen de gelegenheid te baat nemen om dan ook de premie lager te maken. Die premie kan alleen omlaag als de prépensioenleeftijd met bijvoorbeeld een half of heel jaar wordt verhoogd (van 61 naar 62). In dat geval zouden werkgevers en werknemers elk bijvoorbeeld 1% minder premie gaan betalen. De vraag is hoe u hier over denkt. Het voorstel van de werkgever om artikel 4.4. van de CAO te schrappen en tegelijkertijd artikel 6.2. van de CAO uit te bereiden met de bepaling dat zaterdagvergoeding alleen voor tankwagenchauffeurs 150% zal bedragen, is weer deze keer aan de orde geweest.

Wij hebben aangegeven eerst de leden hieromtrent te willen raadplegen. Pas daarna kunnen wij met een eindstandpunt komen. Wij verzoeken u ervoor te zorgen dat uw reactie (per email of reactieformulier) uiterlijk op vrijdag 14 juni as. bij ons binnen is.

Wet Verbetering Poortwachter
Wet verbetering poortwachter is door de partijen aan de hand van de door ons gedane voorstellen behandeld. Verwacht wordt dat dit onderwerp volgende keer wordt afgewikkeld.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh van kantoor Rotterdam. Tel: 010 - 265 11 11. Email: rotterdam@cnvdibo.nl.

Rotterdam, 7 juni 2002.